header-logo
Heren 4 Oefenblamage HZVV 4 tegen HZVV 6

HZVV Heren 4

Oefenblamage HZVV 4 tegen HZVV 6

HOOGEVEEN - De uitstekende voorbereiding van HZVV 4 kreeg tegen HZVV 6 onverwachts een andere wending. Een zwaar gehavend HZVV 4 dacht wel even van het in een klasse lager acterende HZVV 6 te winnen, dit pakte geheel anders uit. De manschappen van manager/speler Jos Tigelaar en zijn vertrouwelingen Rick van der Zwaag en Rudi Slomp leden een zware nederlaag in deze oefenpartij, er werd met maarliefst 0-4 verloren. De doelpunten kwamen op naam van Fernando van der Beek (2x) en Simon Verstegen (2x). Een uiterst slechte generale repetitie zo vlak voor de eerste competitiewedstrijd, volgende week tegen De Weide 4. Het zal dan in alle opzichten anders moeten.

HZVV 4 trad deze afsluiter van de voorbereiding met het volste vertrouwen tegemoet. Gedurende een aantal weken was er uitstekende trainingsarbeid geleverd en dat betaalde zich uit in de bekercampagne. Het team versloeg eerst ZZVV 3 (1-2) en nam vervolgens ook de laatste horde, FC Meppel 5 (6-3), in deze bekerpoule. Plaatsing voor de volgende ronde was hierdoor een feit. Er was dan ook geen enkele reden om te denken dat het tegen het in een klasse lager acterende HZVV 6 een lastige middag kon gaan worden. Misschien was dat wel een grote denkfout. In eerste instantie zou er deze dag tegen HZVV 7 geoefend worden, maar het team van tactisch meesterbrein Jan Post en zijn protegé Hans Nederhoed deinsde op het laatste moment terug. Jan Post hierover: "We hadden voldoende mensen tot onze beschikking, maar oudgedienden Johan Beekelaar en Owen Slingenberg kwamen niet door de medische keuring om te kunnen starten aan het nieuwe seizoen. Een vetplooimeting wees uit dat het niet verantwoord was om ze te laten starten aan dit duel, we moeten rekening houden met hun hart. Hoe deze trainingsbeesten dit voor elkaar hebben gekregen, is mij een groot raadsel. Met onmiddellijke ingang zijn ze op trainingskamp gestuurd naar De Lijst in Hoogeveen, waar ze zaterdagavond onder begeleiding van personal coach Erwin Benjamins een start hebben gemaakt om hun fysieke gesteldheid op de rails te krijgen. Ze zijn deze avond voorzichtig begonnen met het trainen van de polsspieren, zondag zijn de ligspieren aan de beurt. Dat is al een stuk zwaarder." Gelukkig had leider Rick van der Zwaag een schaduwwedstrijd geregeld, waardoor er geoefend kon worden tegen HZVV 6. De lijst met afwezigen haalde vandaag nog net geen dubbele cijfers, het telde maarliefst negen namen. Danny Dijkstra, Edwin Froma, Maurice ter Haar, Anthony Hetharia, Joey Kleiman, Johannes Pesoelima, Efraïm Sloots, Sander van Zuthem en Jochem van de Weg waren niet inzetbaar. Van deze genoemde spelers wachten Efraïm Sloots en Sander van Zuthem tot op heden nog op hun felbegeerde debuut voor HZVV 4. Jos Tigelaar: "Sloots en Van Zuthem moeten zeer voorzichtig gebracht worden, dus dat laat nog wel even op zich wachten."

HZVV 4 begon goed aan de wedstrijd. Er leek in de beginfase geen vuiltje aan de lucht. Met goed verzorgd voetbal werd HZVV 6 in het eerste kwartier teruggedrongen op eigen helft. Dit leverde een aantal mogelijkheden op. Michel Slot, die momenteel in bloedvorm verkeerd, zag tot twee keer toe kans om net buiten de zestien uit te halen. De eerste poging verdween net over de lat van doelman Bert Eising. Het tweede schot leek erin te vliegen, maar de verwoestende uithaal vloog rakelings langs de kruising. Verder dan dit kwam HZVV 4 in het eerste kwartier niet. HZVV 6 was niet bepaald onder de indruk van haar tegenstander en zocht een aantal keren brutaal de aanval. Keer op keer zocht het team van coach Cor Timmerman de aanvallers Fernando van der Beek en Simon Verstegen, die voorin alle vrijheid van de wereld genoten. De verdediging kreeg nimmer vat op deze beide behendige spelers en dat was eigenlijk het verhaal van de wedstrijd. In de 15e minuut sneed Fernando van de Beek met een uitstekende actie de vijandelijke zestien in, waarna zijn schot door de keeper kon worden gekeerd. Dezelfde Van de Beek zag even later, na wederom een uitstekende actie, Verstegen in zijn ooghoek vrijstaan. De breedtepass op Verstegen was vervolgens goed, waarna Verstegen alleen de keeper nog voor zich had. Die kon redding brengen. Even later had Verstegen weer een zee van ruimte voor zich en hier maakte de aanvaller uitstekend gebruik van. Op volle snelheid trok hij door tot het doel, maar de afronding was onvoldoende. In de 25e minuut was het wel raak. Weer kon Fernando van der Beek ongehinderd zijn kunststukje uithalen en dit deed hij prima. Zijn actie reikte tot ver in de zestien, waarna hij wie anders dan Simon Verstegen vrij zag staan. Verstegen stond dusdanig vrij, dat hij de voorzet van Van der Beek alleen maar binnen hoefde te tikken, 0-1. Op dat moment was dit zeker niet tegen de verhouding in. HZVV 4 probeerde het daarna wel, het trachtte op voetballende wijze in de buurt te komen bij het doel van de tegenstander. De geslepen wijze waarop HZVV 6 stond te verdedigen, stak hier keer op keer een stokje voor. Hierdoor creëerde HZVV 4 helemaal niets en had het slechtst het meeste balbezit, een twijfelachtige eer. In verdedigend opzicht leek de ploeg er ook niet alles aan te doen om de counters van HZVV 6 af te wenden, want keer op keer wist HZVV 6 na een interceptie gevaar te stichten. Een afstandschot van Simon Verstegen kon uit de hoek worden geplukt door de keeper. Fernando van de Beek, absolute uitblinker aan de kant van HZVV 6, dribbelde in de dertigste minuut langs meerdere spelers van het vierde. Niemand greep in, waarna er een doeltreffende uithaal volgde, 0-2. Hier viel helemaal niets op af te dingen. Ook Jeroen van Dongen leek alleen door te mogen op de keeper, maar hij werd afgestopt door laatstgenoemde, waardoor er voor rust niets veranderde.

In de rust werden er harde noten gekraakt door manager/spelers Jos Tigelaar, hij raasde het hele sportcomplex Bentickspark bij elkaar. Tevens zag hij voldoende aanleiding om zichzelf in te brengen, Sander van der Zwaag ging eraf. Na rust was er aanvankelijk meer inzet en beleving te zien bij de spelers van HZVV 4. Het had echter een tegenstander tegenover zich, die zich massaal begon in te graven. Op enkele counters na kwam HZVV 6 niet meer van haar eigen helft af. USA-doelvrouw (en schoonheid, maar dat terzijde) Hope Solo zou hebben gezegd: "We speelden tegen een stelletje lafaards, ik denk niet dat ze ver zullen geraken in het toernooi. Ze speelden erg laf." Zover durft uw verslaggever echter niet te gaan. Het was dan ook moeilijk om een opening te vinden in de defensie van het zesde, die onder leiding van veteraan Robin Bouwmeester goed stond. HZVV 6 kon zelden een gaatje vinden in de defensie. Vincent Otten kwam na rust eenmaal langs zijn directe tegenstander en wou Bert Eising met een lob verschalken, maar Eising greep goed in. Bij een corner verkeek Eising zich op de bal die werd voorgegeven, maar Anno Post wist dit net niet af te straffen. HZVV 4 had verreweg het meeste balbezit, het team tikte de bal eindeloos rond op de helft van de tegenstander, maar hier bleef het bij. Voetballend zag het er aan de kant van HZVV 4 stukken beter uit dan in de eerste helft, maar het was niet voldoende. In de omschakeling bleef de ploeg van Jos Tigelaar veel ruimte weggeven. Simon Verstegen kreeg een grote kans om de score uit te bouwen, maar zijn schot ging ruim naast. De 0-3 zou er wel komen, Fernando van der Beek kon in zijn eentje door richting de keeper. In de zestien haalde de doelman hem onderuit ten faveure van een tegendoelpunt, scheidsrechter Johannes Pesoelima wees gedecideerd naar de stip. Van der Beek maakte het klusje zelf af, hij schoot de bal zuiver in de hoek, 0-3. In de slotfase maakte HZVV 6 het allemaal nog iets erger voor de 'jonkies' van het vierde. Mark Werkman mocht samen met Simon Verstegen alleen op naar de keeper, waarna het simpel kon worden uitgespeeld. Verstegen was hierbij het eindstation, 0-4. Sander van der Zwaag, inmiddels weer in het veld gekomen, had in de slotfase de eer kunnen redden voor het vierde. De bal ging er echter niet in.

Volgende week zaterdag opent HZVV 4 de competitie gelijk met een derby tegen De Weide 4. Aanvang: 14:30 uur.

HZVV 4 - HZVV 6 0-4:
0-1, 25e minuut: Simon Verstegen (Fernando van der Beek)
0-2, 35e minuut: Fernando van der Beek
0-3, 65e minuut: Fernando van der Beek (strafschop)
0-4, 85e minuut: Simon Verstegen (Mark Werkman)

Opstelling HZVV 4:
Jan Kramer; Maikel Reynaert, Michel Kleine (c) ('45: Jos Tigelaar), Sander van der Zwaag, Julian Pol; Michel Slot, Adis Nazareet; Vincent Otten, Jan Jaap Uiterwijk Winkel, Bram Streutker; Anno Post.

Opstelling HZVV 6:
Bert Eising; Mark Werkman, Robin Bouwmeester, Pieter van Slochteren, Bert ter Haar; Jeroen van Dongen ('45: Rolf Buikema), Gertjan Stevens, Wilko Dijkhuis ('45: Bert Hoekema), Jordy de Jonge ('45: Herko Reinders); Simon Verstegen, Fernando van der Beek.

Scheidsrechter: Johannes Pesoelima
Man of the match: Michel Slot