header-logo
Heren 2 HZVV 2 maakt achterstand goed en stijgt verder op de ranglijst

HZVV Heren 2

HZVV 2 maakt achterstand goed en stijgt verder op de ranglijst

Na de 0-3 zege vorige week bij Genemuiden 2 schoten de mannen van coach Beumer, als gelanceerd door een katapult, van de negende naar een vijfde plaats. Dat betekende een stijging met vette stip en ook ten aanzien van dit weekend stonden de sterren gunstig. Hekkensluiter Leeuwarder Zwaluwen 2 kwam namelijk langs, en de Friezen bungelden even stijf als puntloos onderaan de ranglijst. De tegengoals vlogen de Zwaluwen de afgelopen weken om de oren, en mochten de bezoekers ondertussen nog geen remedie hebben gevonden tegen dit euvel, dan bood dat voor HZVV 2 vanmiddag wederom perspectieven om de klim in het klassement voort te zetten.

Door Goos Mol

‘Vanaf het begin tempo draaien, druk erop, en vastzetten die Friezen’, zou het credo moeten luiden, maar van een dergelijk voornemen was in de beginfase vreemd genoeg weinig te zien. De roodwitten vervielen in traditionele stijl door het balletje rond te laten gaan, maar met een vaart waar zelfs Dik Trom geen moeite mee zou hebben. Het omschakelen en bijsluiten verliep al niet veel sneller, en aansporingen vanaf de kant werden in de wind geslagen. De ‘nummer laatst’ vond de strijdwijze al lang best en wachtte geduldig de foutjes af, om na inname van de bal, zelf rap de voorwaartse beweging in te zetten en vooralsnog enkele waarschuwingsschoten te lossen. Hoe vaak de alarmbellen moesten afgaan vroeg men zich ook achter de reclameborden af, en de vermoedens werden spoedig bevestigd. Nadat keeper Boxma twee keer de lucht had moeten klaren werd een volgend misverstand afgestraft, en na 18 minuten stond het zowaar  0-1 voor de Leeuwarders.

Na deze tegentreffer probeerde HZVV 2  ten zeerste iets terug te doen, maar het team creëerde enkel een optisch overwicht. Voorin leverden de pogingen slechts corners op, terwijl men verdedigend de Leeuwarder voorwaartsen soms ernstig uit het oog verloor. Dit gebeurde ook na een klein half uur wedstrijd, toen een der Friese spitsen zo vrij als een vogel (in dit geval een zwaluw) zomaar de 0-2 mocht binnenschieten. Hier had vooraf geen enkele roodwitter rekening mee gehouden, en het was maar goed dat de mannen van coach Beumer nog voor de pauze de aansluitingstreffer wisten te bewerkstelligen. Hierdoor voorkwam men gelukkig dat de Friezen in nóg hogere sferen zouden geraken. Daniel Leka, die achterin een beste pot speelde, vertrok in de 38e minuut langs de rechterkant, en met een verre trap bereikte hij aan de overzijde in de zestien Julian, die beheerst langs de doelman schoot. De treffer kwam op het juiste moment en schiep weer hoop voor de thuisploeg, die met een 1-2 achterstand naar de kleedkamer verdween om daar o.a. de instructies van coach Beumer tot zich te nemen.

In de tweede helft liep het beter en bij vlagen werd er nu wel flink aan de gaskabel gesjord. Het middenveld deed met invaller Tim in de gelederen ook aardig mee, en in de 50ste minuut zette Rolf met een balletje door het midden den Tigelaar in positie, wiens inzet nog net door de doelman werd gepakt. Nog geen tien minuten later was het weer raak. Lorenzo worstelde zich, belaagd door tegenstanders, de zestien binnen om vervolgens toe te slaan, en zo viel ook de 2-2 mooi op tijd. In tegenstelling tot voor de pauze bleef de druk op de ketel en in de 62e minuut paste ook de verlossende voorsprong precies in het schema. Vanaf rechts zette Julian voor op de koud ingevallen Stephan Prins, die prima aannam en teruglegde op ‘Lorre’, waarna de aanvaller de 3-2 in de verre hoek mikte. Even later moest keeper Boxma z’n ploeg nog een keer behoeden voor de gelijkmaker, maar daarna stelde HZVV 2 orde op zaken. Na een prachtige schijfcontrole via Ingmar, Lorenzo en Julian, rondde Tim weer een aanval uit het boekje af naar 4-2 en was de buit binnen. Helaas moest de doelpuntenmaker kort daarop met lullig geelrood van het veld toen hij bij een snelgenomen vrije trap van de Friezen niet snel genoeg afstand nam en listig werd aangeschoten. Het overtal van de Leeuwarder Zwaluwen duurde echter maar kort, want een kwartier voor tijd trok de arbiter na een overtreding in de zestien ook een rode prent voor de gasten. Julian werd zodanig onderuit gehaald dat het schoeisel in de rondte vloog, maar met de Adidasjes weer eenmaal strak onder de enkels zette de spits vanaf elf meter onberispelijk de 5-2 eindstand op het scorebord.

Na een tegenvallende eerste helft stuurde HZVV 2 de opponent alsnog met een forse nederlaag terug naar ‘it swellenêst yn Ljouwert’, en door dit resultaat steeg HZVV 2 naar de derde plaats. Des avonds gingen tijdens de eerste seizoensactiviteit op locatienummer 43 de voeten vreugdevol op tafel en feestten de heren het dak eraf. Het was weer een geslaagde zaterdag.