Heren 1 HZVV begint met nederlaag tegen Staphorst

HZVV begint met nederlaag tegen Staphorst

Gebrek aan effectiviteit breekt Hoogeveners op

Hoogeveen - De verwachtingen waren hoog gespannen voor het openingsduel van HZVV tegen titelkandidaat Staphorst. De rentree in de hoofdklasse leverde de Hoogeveners echter een 0-2 nederlaag op. Staphorst was over de hele wedstrijd gezien de betere ploeg en kreeg een tiental kansen. HZVV kreeg ook haar mogelijkheden en had zelfs op voorsprong kunnen komen, maar opnieuw brak een gebrek aan effectiviteit de thuisclub op.

HZVV-trainer Gert van Duinen koos als centrale duo voor Daan Wijma en Alex Zomer, waardoor Yannick Manusiwa op de bank begon. Onder tropische weersomstandigheden zagen de 700 toeschouwers een beter startend Staphorst. Al na drie minuten mocht HZVV haar doelman Hidde Streutker dankbaar zijn dat hij de goede kans van Mike Reuvers onschadelijk maakte. De gasten voetbalden gemakkelijker, terwijl HZVV nauwelijks aan combineren toekwam en te snel de bal weer kwijt raakte. In het eerste half uur gaf de thuisclub vier opgelegde kansen weg. Het was aan Hidde Streutker te danken dat HZVV na die periode niet op een ruime achterstand stond. Martin Brakke en Mike Reuvers zagen beiden twee keer het oogwit van Streutker, maar de sluitpost hield zijn ploeg via knappe reddingen in de wedstrijd. Zo nu en dan kwam HZVV onder de druk uit en werd een paar keer dreigend. Romano Djababoe schoot te gehaast naast en doelman René Oosterhof keerde met moeite een vrije bal van Fabian Stevens. Rond het half uur herstelde HZVV zich en kwam meer aan voetballen toe. Toch kon het aanvallend te weinig brengen en liep spits Yoran Popovic zich vaak vast in de Staphorst-defensie. Na een corner van Sander Dzemidzic volleerde Noah ten Brinke de bal over. Het betekende de voorbode voor de beste HZVV-kans in het eerste bedrijf. Sander Dzemidzic legde breed op Fabian Stevens, maar zijn inzet werd een prooi voor Oosterhof. Tekenend misschien wel voor het niveau van de Hoofdklasse werd het niet 1-0, maar 0-1. Nog geen twee minuten later prikte nieuwkomer Justin Benjamins de bal bij de tweede paal langs Streutker en die klap kwam hard aan. Net in een fase dat HZVV beter in de wedstrijd kwam, sloegen de bezoekers genadeloos toe. HZVV zocht dan ook met een fikse kater de kleedkamer op.

Na rust wilde Staphorst de wedstrijd beslissen en pakte direct weer het initiatief. HZVV moest terug en ontsnapte tot drie keer toe aan een grotere achterstand. Een vrije bal van Martin van ’t Ende belandde op de paal, Johnny de Vries zocht het doel te hoog en Streutker pakte een inzet van Mike Reuvers. Na krap een uur kwam HZVV even onder de druk vandaan en dat leverde direct een dot van een kans op de gelijkmaker op. Na een knappe actie van invaller Kelly Joao had Sander Dzemidzic een uitgelezen mogelijkheid op 1-1, maar hij schoot via de lat over. Kelly Joao bracht wat meer pit in de aanval van de thuisclub en het rook mogelijkheden. Na een voorzet van Joao raakte Sander Dzemidzic de bal maar half. Na een voorzet van Daan Wijma was Fabian Stevens kansrijk, maar hij kreeg de bal niet langs Oosterhof. Na een corner van Dzemidzic kopte invaller Yannick Manusiwa maar net over. In een fase dat HZVV even aanzette en hoop kreeg op een punt, viel de treffer aan de andere kant. Even gaf de HZVV-defensie iets te veel ruimte weg, waardoor Stan Haanstra doorbrak en Mike Reuvers in staat stelde de bal in het lege doel te schuiven. Die treffer betekende de genadeklap voor HZVV. Vlak voor tijd was spits Martijn Brakke zelfs nog dichtbij de 0-3, maar Hidde Streutker voorkwam erger. Aan de andere kant snelde Kelly Joao langs Reinier Crediet, maar zijn voorzet was onzuiver. HZVV-trainer Gert van Duinen constateerde dat zijn ploeg niet effectief genoeg was. ‘We kregen drie 100% kansen en die moet je maken. Dan wordt het een andere wedstrijd. Verdedigend deden we het niet goed, want Staphorst kreeg ook enkele levensgrote kansen. We hebben te veel kansen weggegeven. We moeten leren van deze wedstrijd.’

HZVV-Staphorst 0-2 (0-1)

42. Justin Benjamins 0-1, 78. Mike Reuvers 0-2. Scheidsrechter: Oosting. Toeschouwers: 700.

HZVV: Streutker; Wijma, Zomer, Hup, Bangura (70. Manusiwa); Valente (52. Joao), Stevens, Dzemidzic, ten Brinke; Djababoe (79. Millar), Popovic.

Man van de wedstrijd: Hidde Streutker