Heren 1 HZVV is kampioen na nipte zege op Broekster Boys

HZVV is kampioen na nipte zege op Broekster Boys

‘Dit kampioenschap is echt fantastisch’

Damwoude - Voor de vijfde keer in tien jaar promoveert HZVV naar de Hoofdklasse. Dat gebeurde in een moeizaam duel met Broekster Boys. HZVV behaalde een nipte 1-2 overwinning en met nog twee wedstrijden te gaan is dat voldoende voor het kampioenschap. Deze keer is er opnieuw de hoop dat het eindelijk eens na vier degradaties een enkele reis naar de hoofdklasse wordt. Achteraf was de zege niet eens nodig geweest voor de titel, want concurrent ON verloor verrassend van Drachtster Boys.

De voorsprong op ON bedraagt nu maar liefst elf punten en niemand heeft dan ook enige twijfel over het feit of de titel terecht naar HZVV is gegaan. ‘Dat lijkt me duidelijk,’ zegt HZVV-trainer Gert van Duinen. ‘We hebben het hele seizoen bovenaan gestaan. We hebben twee keer verloren en twee keer gelijk gespeeld. De rest hebben we gewonnen. Dit kampioenschap is echt fantastisch. Het is toch eigenlijk heel mooi dat je het moeilijk hebt in de kampioenswedstrijd en het toch redt. Broekster Boys speelde zeer compact op eigen helft en wachtte af. De ruimtes waren klein. Ik voelde wel spanning bij de jongens.’ Na afloop werd de champagne op het veld van Broekster Boys ontkurkt en de spelers ontvingen een speciaal kampioensshirt. De titel zat er al lang aan te komen, maar Oranje Nassau kon het moment lang uitstellen. Doelman Hidde Streutker had na zijn derde kampioenschap de blik al snel gericht op het nieuwe seizoen in de hoofdklasse. ‘Het is nu zaak volgend jaar ons te handhaven in de hoofdklasse. Als we na het volgende seizoen in de hoofdklasse blijven, vieren we een nog groter feest dan nu. We zijn dit seizoen eigenlijk geen moment in de problemen geweest. We hebben het knap gedaan. Ook onze trainer wil ik een compliment geven. Tegen ON en Gorecht zaten we op dood spoor, maar door enkele tactische omzettingen konden we die wedstrijden nog knap ombuigen. Dat mag ook wel eens gezegd worden.’ Arjan Akkerman stond met een vreemd gevoel met de kampioensschaal in de hand. Hij is de enige die de ploeg verlaat. Hij gaat naar derdeklasser LTC. ‘Ik ben acht jaar bij HZVV geweest. Ik ben vier keer kampioen geweest en ik ben vier keer gedegradeerd. Ik ben blij dat ik nog een helft in de kampioenswedstrijd gespeeld heb.’

HZVV startte het duel met Broekster Boys zonder Yannick Manusiwa, die drie weken op vakantie is geweest. HZVV had nog een appeltje met Broekster Boys te schillen, want de Friezen waren de eersten die HZVV in november vorig jaar een nederlaag toebrachten. Het spelbeeld was direct vanaf het beginsignaal duidelijk. De thuisclub trok zich terug op eigen helft en liet de aanstaande kampioen op het hobbelige en stroeve veld het spel maken. Bij balbezit kneep de thuisploeg er snel tussenuit via de rappe linksvoor Hedgar Hoekstra, die de defensie van HZVV handen vol werk bezorgde. De beste kansen in de beginfase waren voor Broekster Boys. Hedgar Hoekstra en spits Juryan Dantuma strandden op Hidde Streutker. Na een kwartier nam de thuisclub zelfs de leiding via Wesley Dijkstra. Hoekstra ging gemakkelijk langs Daan Wijma en legde terug op Dijkstra die Streutker kansloos liet. Dat was een fikse streep door de rekening van HZVV, dat het moeilijk had met de compacte verdediging van de thuisclub. Na een half uur kwam HZVV goed weg toen Juryan Dantuma vrij voor Streukter naast schoot. HZVV kreeg nauwelijks kansen, alleen Sander Dzemidzic was kansrijk, maar hij strandde op de voet van doelman Sijbren Terlouw. Toch kreeg HZVV voor rust haar gelijkmaker. Yoran Popovic haalde vanaf de rand van het strafschopgebied uit en Terlouw was kansloos. HZVV begon ook aan de tweede helft niet goed en het had niet veel gescheeld of Broekster Boys had een 2-1 voorsprong genomen. Eerst stuitte een solo van Hedgar Hoekstra op Streutker en even later mikte Wesley Dijkstra naar net naast. Daarna pakte HZVV het initiatief weer en al snel leverde dat de verlossende 1-2 op. Romano Djababoe lanceerde Fabian Stevens die met een vliegend schot Terlouw passeerde. De opluchting was groot bij de Hoogeveners, die vooral tegen zichzelf speelden. De kampioen kreeg daarna geen kansen meer en grossierde in foute passes. De thuisclub was ook niet meer bij machte het de gasten echt moeilijk te maken. Vlak voor tijd was Hedgar Hoekstra nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar hij schoot naast. Daarna kon het feest losbarsten en sprak iedereen de hoop uit dat ‘de heen en weer’ eindelijk eens een vaste plaats in de hoofdklasse zal kunnen bemachtigen.

Broekster Boys-HZVV 1-2 (1-1)

16. Wesley Dijkstra 1-0, 42. Yoran Popovic 1-1, 55. Fabian Stevens 1-2. Scheidsrechter: Baar. Geel: Wijnsma (B. Boys), Stevens (HZVV). Toeschouwers: 300

HZVV: Streutker; Wijma, Zomer, Hup, Bangura (68. Manusiwa); Valente (43. Akkerman), Stevens, Dzemidzic (75. Joao), ten Brinke; Djababoe, Popovic.

Man van de wedstrijd: Fabian Stevens