Heren 1 Hoogeveen wint burenstrijd na strafschoppen

Hoogeveen wint burenstrijd na strafschoppen

Hoogeveen heeft de kwartfinale van het bekertoernooi bereikt door HZVV uit te schakelen. In een spannende burenstrijd stond het na negentig minuten 1-1, waarna de hoofdklasser de strafschoppen beter nam. In de kwartfinale moet Hoogeveen op bezoek bij hoofdklasser Flevo Boys. In een prachtige ambiance, compleet met vuurwerk en fakkels en 1500 toeschouwers liet HZVV grotendeels het betere voetbal zien, maar vooral voor rust verzuimde de eersteklasser afstand te nemen.

Beide clubs misten twee geschorste spelers. Bij Hoogeveen waren Sadik Spijodic en Björn Zwikker geschorst en bij HZVV misten Alex Zomer en Jan Hup om dezelfde reden. Dat de derby altijd iets bijzonders is bleek wel uit het feit dat de doelen en reclameborden op het hoofdveld van HZVV waren bedekt met blauwe doeken. Vlak voor de aftrap werd een fraai vuurwerk afgestoken en enkele fakkels, waardoor de spelers bij betreding van het veld door de rook nauwelijks herkenbaar waren. HZVV begon het best aan de bekerkraker en had na twee minuten al op voorsprong kunnen staan. Na een voorzet van Luke Millar kopte Romano Djababoe bij de tweede paal naast. HZVV nam het initiatief en Hoogeveen wachtte de thuisclub met veel mensen achter de bal op en hoopte op uitvallen. Na elf minuten was HZVV heel dichtbij de oepningstreffer. Weer zette Luke Millar goed voor, Hoogeveen-doelman Nick Borgman tikte de bal voor de voeten van Sander Dzemidzic. De spits schoot in, maar via een arm van Borgman rolde de bal naast. Hoogeveen bracht aanvallend weinig en pas na twintig minuten was er enige dreiging door een afzwaaier van Daniël Manning. HZVV was het meest in balbezit en kreeg voor rust ook de beste kansen. Rond het half uur had Romano Djababoe de 1-0 op zijn schoen. Deze keer kwam de voorzet van Luke Millar vanaf rechts, maar Djababoe schoot net naast. Even later had Sander Dzemidzic de mogelijkheid zijn aanhang te laten juichen. Na goed werk van de dreigende Luke Millar kon Dzemidzic vrij uithalen, maar hij raakte het leer slechts half. Een oude wet in het voetbal werd weer eens van stal gehaald, want als de ene club niet scoort doet de andere dat wel. Hoogeveen had aanvallend nog niets laten zien, maar Saber Hendriks werd niet aangepakt, zodat hij de totaal vrij gelaten Daniël Manning in stelling kon brengen. Manning had geen moeite het leer in het lege doel te schuiven, waardoor Hoogeveen tegen de verhouding in aan de leiding kwam. De wedstrijd leek even te kantelen na deze onverwachte treffer en Hoogeveen pakte het initiatief. HZVV-doelman Hidde Streutker moest vlak voor rust handelend optreden na een vervaarlijke voorzet van Shakki Mohamed, die bijna het doel leek in te vliegen. Hoogeveen benutte haar enige kans, HZVV liet een aantal kansen liggen en dat verklaarde de 0-1 ruststand.

Na rust dicteerde HZVV het spel en werd het een wedstrijd op de helft van Hoogeveen. De gasten stoorden het aanvalsspel van HZVV halverwege de eigen helft. HZVV was grotendeels in balbezit, maar vond nauwelijks gaten in het overvolle strafschopgebied van de Hoofdklasser. De gasten kwamen nauwelijks meer over de middenlijn. HZVV-trainer bracht Yoran Popovic en Kelly Joao voor de geblesseerde Luke Millar en Sander Dzemidzic en die brachten wat meer dreiging in de aanvallen van de aandringende thuisclub. Popovic had zijn invalbeurt meer glans kunnen geven, maar na een corner van Djababoe en een voorzet van Wijma kwam hij een teenlengte te kort. Een kwartier voor tijd kwam Hoogeveen na rust voor het eerst er gevaarlijk uit en dat leverde de tweede kans van de wedstrijd op. Na aangeven van uitblinker Thomas Reinders schoot invaller Resmon Roemahlewang net naast. Een paar minuten later had Kjelt Engbers de beslissing op de schoen, maar vrij voor Streutker mikte hij naast. HZVV verdiende echter de gelijkmaker en die kwam vier minuten voor tijd. Kelly Joao stichtte redelijk wat gevaar aan de rechterkant, maar zijn voorzetten misten meestal een goed vervolg. In de slotfase kwam HZVV op gelijke hoogte, nadat Andy Kreeft een voorzet van Kelly Joao in zijn eigen doel schoot, waardoor Borgman kansloos was. HZVV wilde meer en het was twee keer nog dichtbij de winst. Eerst kopte Fabian Stevens tegen Sebastian Kleinheerenbrink aan en in blessuretijd kopte Romano Djababoe naast. Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Fabian Stevens en Reza Hosseini misten voor HZVV, terwijl Yoran Popovic, Romano Djababoe en Kelly Joao wel raak schoten. Voor Hoogeveen scoorden Kjelt Engbers, Levon van Dijk, Twan Berends en Saber Hendriks.

De teleurstelling bij HZVV-trainer Gert van Duinen was na afloop groot. ‘We hebben laten zien wie de betere ploeg is van de twee, maar we hebben dat alleen niet in de score tot uitdrukking kunnen brengen. Ik vond ons beter voetballen, we hadden verdiend om verder te bekeren. Voor rust speelden we iets te angstig. Hoogeveen speelde de hele wedstrijd om niet te verliezen, maar zo wil ik niet voetballen. Wij hebben gedurfd gespeeld, maar we vergaten de kansen te benutten. Na rust zetten we hen met de rug tegen de muur, maar dan breekt het gebrek aan schotkracht op. Daarnaast heeft hun keeper enkele keren zijn ploeg in de wedstrijd gehouden. Dat we via strafschoppen verliezen is een onbevredigend einde van een bekerwedstrijd in een mooie ambiance.’

HZVV-Hoogeveen 1-1 (0-1) Hoogeveen wns (3-4)

36. Daniël Manning 0-1, 86. Andy Kreeft (e.d.) 1-1. Scheidsrechter: Werkhoven. Geel: Wijma, Manusiwa, (HZVV), Engbers (Hoogeveen). Toeschouwers: 1500.

HZVV: Streutker; Wijma (78. Hosseini), Manusiwa, Bangura, Akkerman; Valente, Stevens, Millar (62. Joao), ten Brinke; Dzemidzic (53. Popovic), Djababoe.

Hoogeveen: Borgman; M. Heerkes (59. Kleinheerenbrink), van Dijk, Kreeft, Mohamed; Engbers, T. Heerkes (78. Wierenga), Berends, Reinders; Hendriks, Manning (66. Roemahlewang).