Heren 1 HZVV zorgt voor daverende bekerstunt bij hoofdklasser Urk

HZVV zorgt voor daverende bekerstunt bij hoofdklasser Urk

Gretige Hoogeveners bereiken vierde ronde na strafschoppen

Urk – HZVV heeft voor een daverende bekerstunt gezorgd door de nummer twee van de Hoofdklasse B, Urk uit het bekertoernooi te stoten. HZVV liet in grote delen van de spannende wedstrijd hoofdklasseniveau zien, vooral in het eerste kwartier speelde HZVV uitstekend. De gasten dicteerden de eerste helft, maar moesten toch een 1-1 ruststand toestaan. Na rust drong Urk wel aan, maar HZVV gaf nauwelijks kansen weg. De Hoogeveners namen de strafschoppen beter en plaatsten zich voor de vierde ronde.

De vreugde na afloop kende geen grenzen bij de gasten, die de belangrijke testcase op hoofdklasseniveau met glans doorstonden. Door de verrassende bekerstunt wacht op woensdag 13 maart de lokale derby op eigen veld tegen buurman Hoogeveen. HZVV miste in het duel met favoriet Urk vier spelers. Yoran Popovic is nog op wintersportvakantie, Milan Ronkes was afwezig, Arjan Akkerman en Reza Hosseini waren ziek. Zo nam Zifyon Djababoe voor het eerst plaats op de reservebank. Urk miste Wessel Snoek en doelman Strijker, Hendrik Bakker verdedigde het doel. HZVV wil graag terug naar de Hoofdklasse en wilde tegen de hoog geklasseerde Hoofdklasser Urk graag laten zien dat niveau aan te kunnen. Dat lukte goed en vooral in de eerste twintig minuten, want de ploeg speelde in die fase Urk van de mat. In een razend tempo combineerde HZVV vlot en nauwkeurig en de thuisclub liep achter de gasten aan en kwam nauwelijks over de middenlijn. HZVV dicteerde het duel en Urk moest ver terug en hoopte op een uitval. Dat HZVV al na zeven minuten aan de leiding kwam, was volgens de verhoudingen in het veld. Luke Millar speelde als herboren na een blessure en krulde vanaf de rand van het strafschopgebied de bal in de linker hoek langs doelman Bakker. Na die treffer gaf HZVV Urk geen centimeter ruimte en wilde zo snel mogelijk de tweede. Die had er na een kwartier eigenlijk moeten komen, maar Sander Dzemidzic miste vrij voor Bakker. Daarna waren er nog kansen voor Romano Djababoe en Luke Millar, maar HZVV verzuimde meer afstand te nemen. Urk werd niet gevaarlijk in deze fase en grossierde in foute passes. Toch kwam de thuisclub na een half uur op gelijke hoogte. Tegen alle verhoudingen in verscheen Urk voor het eerst voor het doel van Hidde Streutker en het was meteen raak. Na een knappe cobinatie door het midden tikte Bennie Dunnink het leer langs Streutker in de touwen. HZVV nam daarna het initiatief weer in handen en Urk wachtte af, maar werd voor rust niet meer gevaarlijk. Doelman Bakker redde met de vuisten op een snoeiharde vrije trap van Romano Djababoe, die een hoofdrol voor zich opeiste. De 1-1 ruststand was voor HZVV enigszins onbevredigend, want de eersteklasser dicteerde het duel, maar moest toch de gelijkmaker incasseren.

Na rust speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld. Urk maakte de indruk dat de verlossende goal wel zou komen, maar HZVV beet zich vast in de thuisclub. Vlak na rust was de goed spelende Luke Millar dichtbij de 1-2, maar vrij voor Bakker kreeg hij de bal niet goed mee. Even later werd Urk voor de tweede keer gevaarlijk, maar het was aan HZVV-doelman Hidde Streutker te danken dat de inzet van Gerrit Tol geen doel trof. Urk kwam beter in de wedstrijd en had iets meer balbezit, maar de defensie van HZVV gaf geen krimp. De Hoogeveners waren zelfs dreigender via kansjes voor Romano Djababoe, Alex Zomer en Jan Hup. De sfeer werd wat grimmiger en de soms iets te laconieke arbiter Lips greep naar gele kaarten. Een kwartier voor tijd moest HZVV met tien man verder, omdat Jan Hup zijn tweede gele kaart kreeg na te hard doorgaan op de keeper. HZVV moest terug en Johannes Schrijver werd gevaarlijk, maar Streutker redde bekwaam. Vlak voor tijd kreeg Klaas Kramer van Urk rood na een wraakactie op Lorenzo Valente, doe daarvoor terecht geel kreeg. HZVV hield eenvoudig stand, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. De serie begon met missers van Riekelt Jan Brands van Urk en Alex Zomer van HZVV. Tim Mulder (HZVV) en Riekelt Nentjes scoorden wel: 1-1. Daarna liep HZVV uit naar 1-3 via Romano Djababoe en Daan Wijma. Omdat Jan van Slooten en Jelle de Boer misten, bekert HZVV verder. Romano Djababoe was uitzinning van vreugde en de ontlading was enorm. ‘Het was heel zwaar. Het tempo was hoger dan we gewend zijn. Het was een goede testcase voor ons. Het eerste kwartier had Urk niets te vertellen. Daarna was het strijden en de pot dichthouden. We waren erop gebrand hoofdklasseniveau te laten zien en dat hebben we gedaan. Wat een heerlijk gevoel. We zijn een intercity en we denderen door. We willen kampioen worden en zo ver mogelijk komen in de beker. We hebben een zeer sterk elftal.’

Urk-HZVV 1-1 (1-1) HZVV wns 1-3

7. Luke Millar 0-1, 32. Bennie Dunnink 1-1. Scheidsrechter: Lips. Geel: Dijkhuizen, Kramer (Urk), Manusiwa, Valente (HZVV). Rood: Hup (HZVV) 2x geel, Kramer (Urk). Toeschouwers: 400.

HZVV: Streutker; Wijma, Zomer, Hup, Manusiwa; Valente (90. Mulder), Stevens (77. Bangura), Millar, ten Brinke; Djababoe, Dzemidzic.