Heren 1  HZVV degradeert na nederlaag tegen Montfoort

HZVV degradeert na nederlaag tegen Montfoort

Hoogeveen – Opnieuw is HZVV er niet in geslaagd zich na een jaar Hoofdklasse te handhaven. Voor de vierde keer in acht seizoenen moet de ploeg afdalen naar de eerste klasse. Na de dertiende plek moest nacompetitie nog redding brengen, maar de eerste horde bleek al een te groot struikelblok. HZVV verloor met 0-1 van de nummer vier van 1C, Montfoort en daarmee eindigt het slopende seizoen voor HZVV in mineur.

De Heen en Weer van HZVV blijft maar doorvaren, want vanaf 2011 is HZVV vier keer gedegradeerd uit de Hoofdklasse, waarvan drie keer via de nacompetitie. Na het laatste fluitsignaal in de fatale wedstrijd tegen Montfoort vielen de HZVV-ers op het kunstgras en bij sommigen stroomden de tranen over de wangen. Weinig mensen hadden er op gerekend dat Montfoort de weg naar handhaving zou blokkeren, ook HZVV-trainer Gert van Duinen niet. ‘Nee, hier hadden we geen rekening mee gehouden. Het was ook niet nodig geweest. Tot twintig minuten voor tijd waren wij de bovenliggende partij en bij rust hadden we met 2-1 voor kunnen staan. In de tweede helft zag je dat zij helemaal stuk gespeeld waren en stonden ze vrijwel allemaal in hun strafschopgebied. Wij waren wel dreigend, maar kregen weinig uitgespeelde kansen en dat is ook kwaliteit. Als we eens op de flanken doorkwamen was de voorzet niet goed. We krijgen vier kansen en we scoren niet. Dat is het hele verhaal van het seizoen. In scorend vermogen komen we kwaliteit tekort.’

HZVV kon weer beschikken over Alex Zomer en Marlon Luchtenberg en Jos Fidom begonnen op de bank. Vanaf het begin waren de bedoelingen van Montfoort duidelijk: HZVV mocht het spel maken en bij balbezit kwamen de gasten er snel uit en zochten de twee fysiek sterke spitsen Eddy Vorm en Joey van Ede. De eerste kans was voor HZVV na 23 minuten, maar Lorenzo Valente schoot de voorzet van Kelly Joao net naast. Zeven minuten later nam Montfoort onverwacht de leiding. De dreigende spits Joey van Ede strafte een fout in de HZVV-defensie met een daverende knal af. Daarna viel HZVV wel aan, maar verder dan een kopbal van Alex Zomer en een vrije trap van Arjan Akkerman kwam de thuisclub niet. Vlak voor rust had HZVV op 1-1 moeten komen. Yoran Popovic kon vrij op doelman Robin Vianen aflopen, maar hij schoot tegen de benen van de goalie op. Ook daarna bleef HZVV dreigend, maar bleef Montfoort overeind. Na rust had HZVV meer balbezit en Montfoort liep terug en gokte via lange ballen op de counter. HZVV was te onnauwkeurig in de passing en de gasten waren vaak net iets feller in de duels. Echte kansen kreeg HZVV dan ook niet en de vele voorzetten belandden achter of op het hoofd van een Montfoort-verdediger. Twintig minuten voor tijd nam HZVV risico en bracht in de persoon van Frank Strijker een extra spits erbij. Er kwamen kansjes voor invaller Marlon Luchtenberg, Arjan Akkerman en Frank Strijker, maar het bleef 0-1 en de tijd tikte in het nadeel van HZVV door. Montfoort kreeg in de counter nog een paar dotten van kansen, maar Hidde Streutker hield zijn ploeg op de been. HZVV kreeg de bal er niet in en het laatste fluitsignaal dompelde HZVV in rouw, want deze degradatie kwam hard aan.

‘Degradatie is nooit leuk en dit is even een tikkie,’ zegt Van Duinen. ‘Je kijkt dan terug en je komt tot de conclusie dat we geëindigd zijn waar we horen.’ Op de vraag of hij zichzelf iets verwijt zegt hij: ‘De spelers moeten leren zich steeds aan te passen aan nieuwe situaties in het veld. Ze moeten zichzelf kunnen redden. Lorenzo Valente deed dat zaterdag goed, terwijl we daar niet op getraind hadden. Veel spelers hebben meer structuur nodig bij bijvoorbeeld vaste patronen in het veld, maar dat past niet in mijn visie. Ik merkte ook dat spelers moeite hadden om met een hoge intensiteit te trainen en wedstrijden te spelen. We hebben wat procentjes laten liggen en we hebben eigenlijk door het Protos-toernooi geen winterstop gehad. Ik weet niet of we het dan gered hadden, maar het is wel iets dat we moeten evalueren.’ Frank Strijker, Erwin Breukelman, Jos Fidom (FC Meppel), Marlon Luchtenberg (Staphorst) en Luuk Dorland (d’ Olde Veste ’54) vertrekken. HZVV begroet vijf nieuwe spelers. Dit zijn Fabian Stevens (ONS), Luke Millar (Jong Cambuur), Daan Wijma (ON), Romano Djababoe (Be Quick 1887) en Hussein Raza (Be Quick ’28).

HZVV-Montfoort 0-1 (0-1)
30. Joey van Ede 0-1.
Geel: Valente (HZVV), Van Oostrom (Montfoort).
Toeschouwers: 400.
HZVV: Streutker; Breukelman, Manusiwa (73. Strijker), Bangura, Zomer; Akkerman, Hup, Valente, Mulder (56. Luchtenberg); Popovic (66. Fidom), Joao.