Heren 1 HZVV geeft wedstrijd tegen Ajax voor rust uit handen

HZVV geeft wedstrijd tegen Ajax voor rust uit handen

Hoogeveen – HZVV heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen in de thuiswedstrijd tegen Ajax. In de eerste helft gaf de thuisclub niet thuis en kon Ajax met weinig inspanning toch een 0-2 voorsprong nemen tot de rust. Na de thee speelde HZVV met meer beleving en joeg het op de gelijkmaker. Arbiter Germs maakte zich bij HZVV niet erg geliefd en keurde een treffer van HZVV af om onduidelijke redenen. Na de 1-2 had HZVV nog kansjes op meer, maar Ajax hield stand en mocht gezien het tweede bedrijf blij zijn met de zege.

HZVV wilde vooraf graag revanche nemen voor de onbevredigende 3-2 nederlaag tegen Ajax in Amsterdam. Tenminste dat namen de vele toeschouwers aan, maar de thuisclub toonde voor rust schijnbaar te veel ontzag voor Ajax. Het technisch vaardiger en slimmer Ajax domineerde de wedstrijd en kreeg voldoende kansen om bij rust de wedstrijd al te beslissen. HZVV-trainer Gert van Duinen baalde achteraf van het feit hoe zijn ploeg de wedstrijd begon. ‘Op basis van de eerst helft hebben we verdiend verloren. We oogden te apathisch en we speelden vanuit de reactie. Dat heeft niets met de tegenstander te maken, maar puur met onszelf. Voor rust hebben we de wedstrijd uit handen gegeven. Ik vond Ajax niet heel goed, maar ze hebben wel spelers met bovengemiddelde kwaliteit die een wedstrijd kunnen beslissen. Na rust hebben we het wel goed gedaan en werd een zuiver doelpunt van Popovic afgekeurd. We kregen kansen op meer treffers, maar zij ook. Het afwachtende spel moet er bij ons uit. In de tweede helft hebben we gespeeld zoals je eigenlijk een hele wedstrijd dient te voetballen.’

Op de tribune was het drukker dan tijdens andere wedstrijden en de club organiseerde enkele activiteiten rondom de wedstrijd, zoals de huldiging van de jeugdkampioenen. Zonder supporters uit Amsterdam en zelfs het bestuur van Ajax meldde zich af, leek HZVV het meest onder de indruk. Toch had HZVV na twee minuten op voorsprong moeten komen toen Jos Fidom alleen op doelman Stephan Veenboer kon afgaan, maar de bal te ver voor zich uitspeelde. In het eerste kwartier gebeurde er veel, want voor de kans van Fidom was Kenneth Misa-Donsa al dichtbij de 0-1, maar zijn inzet werd geblokt. Even later redde HZVV-doelman Hidde Streutker na een schot van Bilal el Amrani. Ajax zette vroeg druk en daar kende HZVV veel moeite mee en raakte de bal te vaak al voor de middenlijn kwijt. Toch werd Jos Fidom dreigend, maar zijn inzet keerde Veenboer maar net. Na twaalf minuten nam Ajax de leiding en dat was een curieus moment. HZVV was nog bezig met het neerzetten van de muur en doelman Streutker was nog aanwijzingen aan het geven, waarna Siver Abdulrahman het fluitsignaal van Germs niet afwachtte en zonder aarzeling de bal schitterend in de winkelhaak krulde. ‘Vaak fluiten scheidsrechters dit af en zij deden dat slim, maar we hadden dit nooit mogen laten gebeuren,’ zegt Gert van Duinen. Bijna kwam Ajax kort daarna op 0-2. Een voorzet raakte Yannick Manusiwa aan, waarna Alex Zomer de bal net voor de doellijn kon weghalen. De gasten waren de betere ploeg en konden elkaar beter vinden en zetten HZVV vast, dat gedwongen werd tot veel foute passes. De 0-2 viel op een moment dat HZVV even druk zette en Kenneth Misa-Donsa in de tegenaanval Streutker passeerde. ‘We zetten druk en er komt een lange bal van Ajax. Alex Zomer schampt de bal en we staan niet klaar de situatie op te lossen. Op deze manier geven we de wedstrijd uit handen.’ Ajax had daarna pech toen Tim de Jong de lat raakte.

Na rust bracht Van Duinen Sander Dzemidzic voor Jos Fidom in en HZVV kwam goed uit de kleedkamer en was feller in de duels en ging op jacht naar treffers. Ajax wachtte geduldig af en gokte op de counter, maar die waren vrij schaars. Na ruim een uur leek HZVV op 1-2 te komen, maar arbiter Germs keurde de treffer van Yoran Popovic af en werd Germs de gebeten hond bij HZVV. HZVV speelde met meer bezieling en de 1-2 via een kopbal van Yannick Manusiwa was dan ook een terechte beloning daarvoor. HZVV wilde de gelijkmaker en Popovic was daar dichtbij, maar raakte de paal. Aan de andere kant mikte Stanley Akoy ook op de paal. HZVV deed wat het kon, maar de gelijkmaker bleef uit en kon het zich aanrekenen dat het in de eerste helft niet thuis had gegeven.

Man van de wedstrijd: Erwin Breukelman
12. Siver Adbulrahman 0-1, 35. Kenneth Misa-Donsa 0-2, 75. Yannick Manusiwa 1-2.
Scheidsrechter: M.L. Germs.
Geel: Valente, Zomer, Hosseini (HZVV), Bosman, Soenarto, Deken, Armani (Ajax).
Toeschouwers: 40
HZVV: Streutker; Breukelman, Manusiwa, Zomer, Hosseini (61. Akkerman); Hup, Valente, Luchtenberg, Popovic; Fidom (46. Dzemidzic), Joao (73. Strijker).

Foto: Jochem van de Weg