HZVV raakt in slotfase de kluts kwijt bij Drachtster Boys

HZVV

HZVV raakt in slotfase de kluts kwijt bij Drachtster Boys

DRACHTEN - HZVV heeft tegen Drachtster Boys verzuimd zich weer in de top te nestelen door een dure 3-1 nederlaag. In de eerste helft was er geen vuiltje aan de lucht en vergat HZVV ruim afstand te nemen. Na een 0-1 ruststand was er tot twintig minuten voor tijd nog niets aan de hand, maar daarna raakten de bezoekers totaal de kluts kwijt en de thuisclub troefde HZVV op alle fronten af en behaalde een royale 3-1 overwinning.

Door Reinier de Boer

De wedstrijd kende veel overeenkomsten met de wedstrijd van vorig seizoen in Drachten. Toen stond het bij rust ook 0-1 en keerde de wedstrijd tien minuten na rust al om in het voordeel van de gasten. Zaterdag duurde het tot de slotfase, waarin het fellere Drachtster Boys onverwacht alsnog de winst binnenhaalde. Door de nederlaag verzuimde HZVV de stap naar de top te maken, maar in plaats daarvan zakte de ploeg van trainer Tino Stoop op de ranglijst. In de beginfase van de competitie kon HZVV nog wedstrijden in de slotfase beslissen op grond van een betere conditie, maar dat lukt in deze fase niet meer. Tegen Drachtster Boys deed de thuisclub er een schepje bovenop, waardoor HZVV uiteindelijk bezweek onder de druk.

In de eerste helft wees niets op een dergelijk scenario, want de gasten waren de betere ploeg en schiepen zich zo?n acht goede kansen, waarvan het slechts een benutte. Een keiharde wet in het voetbal is dat als de ene ploeg de kansen niet afmaakt de andere dat vaak wel doet en in Drachten ondervond HZVV dit op pijnlijke wijze aan den lijve. HZVV speelde een goede eerste helft en had na een minuut al op voorsprong kunnen staan toen Edward Eshuis vrij voor doelman Theo de Haan over schoot. Even later testte David Eshuis de vuisten van Theo de Haan en die bleken in goede staat. Aan de andere kant verscheen Ronnie Nolles totaal vrij voor doelman Ferry Oostra, die een zeer belangrijke redding verrichtte. De wedstrijd vloog op en neer in de beginfase en binnen tien minuten waren er al vier goede kansen te bewonderen. De vierde kwam namelijk van de voet van Edward Eshuis, die net naast schoot.

Na twintig minuten raakte HZVV de grip op de wedstrijd even kwijt en juist in die fase kwamen de bezoekers op voorsprong. David Eshuis lanceerde broer Edward, die van zestien meter Theo de Haan met een geplaatste schuiver in de linker hoek passeerde. Drachtster Boys oogde even aangeslagen en HZVV putte moed en nam het initiatief weer over en kreeg kansen op een grotere voorsprong. Schoten van David Eshuis en Edward Eshuis werden gestopt door Theo de Haan en de inzet van Rob van der Sleen werd ternauwernood tot corner verwerkt. Na de corner van Robert Jan Thalen was Vincent Tigelaar dicht bij de 0-2, maar zijn kopbal rolde rakelings naast. Doordat HZVV verzuimde afstand te nemen bleef de thuisploeg in de wedstrijd en was dicht bij de gelijkmaker toen Martijn Liefers een knap schot los liet, maar doelman Ferry Oostra ranselde de bal knap uit het doel. Vlak voor rust kreeg HZVV opnieuw een goede kans op een treffer toen Edward Eshuis een verdediger passeerde en de bal over het doel stifte. HZVV toonde zich slordig in de afwerking en dat zou haar later in de wedstrijd opbreken.

In het tweede bedrijf begon Drachtster Boys voortvarend en HZVV moest terug. De gasten waren slordig in de passing en kwamen nauwelijks meer aan een fatsoenlijke aanval toe. De gasten gaven de thuisclub te veel ruimte, waardoor de druk bleef en het fellere Drachtster Boys meer in balbezit was, maar echter geen echte kansen cre?erde. De kansen waren zelfs voor HZVV via de counter. Een als voorzet bedoelde bal van Robert Jan Thalen dwarrelde buiten bereik van doelman Theo de Haan op de lat en daar kwam de thuisploeg goed weg. Even later had Edward Eshuis de wedstrijd op slot kunnen gooien, maar vrij voor het doel miste de spits de precisie en knalde naast. Dat bleek later het laatste wapenfeit van HZVV te zijn in de tweede helft, want de wedstrijd kantelde na zeventig minuten spelen na een onverwachte pegel van Jamal Kotati, die maar net over vloog.

Dat had een waarschuwing voor de Hoogeveners moeten zijn, want het betekende het sein voor Drachtster Boys om er een schepje bovenop te doen. De thuisclub gooide het tempo omhoog en zette HZVV vast op haar eigen helft. HZVV was steeds een stapje te laat en zag de ene aanval na de andere op zich af komen en kansen konden niet uitblijven. Nadat Ferry Oostra een kopbal van Marco van der Heide uit de hoek plukte, moest Erwin Mulderij een schot van de doellijn halen. Daarna ging een kopbal van Remco de Jong maar net naast. Tino Stoop bracht Edwin Meppelink in de ploeg voor Jaap de Jong. HZVV wankelde en dertien minuten voor rijd brak het verzet van de Hoogeveners. Joop Pijnakker scoorde de gelijkmaker en nog een minuut later kopte Henk Christiaan de Haan de bal via de onderkant van de lat in de touwen. HZVV kwam er niet meer aan te pas en een ontketend Drachtster Boys kreeg kansen op meer via Ronnie Nolles en Joop Pijnakker, maar Ferry Oostra voorkwam voorlopig verder onheil. In blessuretijd was hij echter geslagen na een schot op de paal, waarna spits Ronnie Nolles de wedstrijd definitief besliste.

Drachtster Boys-HZVV 3-1 (0-1)
26. E. Eshuis 0-1, 77. Pijnakker 1-1, 78. De Haan 2-1, 90. Nolles 3-1.

Scheidsrechter: Schuring.

Geel: Meppelink, Blokzijl, Hulst (HZVV) Nolles (Dr. Boys).

Toeschouwers: 300.

HZVV: Oostra; Mulderij, Blokzijl, Tigelaar, Hugen; De Jong (75. Meppelink), vd Sleen, Hulst, Thalen; E. Eshuis, D. Eshuis (60. Strijker).

Man van de wedstrijd: Ferry Oostra

Klik hier voor meer foto?s van de wedstrijd