HZVV scoort er lustig op los tegen Viboa

HZVV

HZVV scoort er lustig op los tegen Viboa

HOOGEVEEN - HZVV behoudt door de verdiende 6-3 overwinning op Viboa nog mogelijkheden op het winnen van een prijs, maar is daarbij wel afhankelijk van andere ploegen, zoals Noordscheschut en Urk. HZVV is na het vertrek van trainer Tino Stoop met een goede reeks bezig en boekte de derde zege op rij tegen concurrenten voor de tweede plaats. De knotsgekke wedstrijd tegen Viboa kende een aantrekkelijk scoreverloop en de grote man bij de thuisclub was de jeugdige Frank Strijker, die drie keer scoorde.

Door Reinier de Boer

De wedstrijd werd gespeeld op het tweede veld, omdat het hoofdveld afgekeurd was. Dat deerde HZVV weinig, want de thuisclub was de betere ploeg en liet bij vlagen mooie staaltjes voetbal zien. Het verdedigende Viboa liet HZVV komen en wachtte op een counter en kwam te gemakkelijk aan de doelpunten, die zeer ongelukkig vielen. Aan de andere kant maakte HZVV vrijwel optimaal gebruik van de kansen die het kreeg en is de laatste tijd aardig op schot. Toch had de zege nog hoger uit kunnen vallen, want er waren opgelegde mogelijkheden op treffers. Na afloop maalde daar niemand meer om, want de ploeg staat momenteel goed en dat geeft vertrouwen voor de resterende drie wedstrijden. De beginfase was enerverend, want na een kwartier stond het al 2-1 en binnen drie minuten vielen er drie doelpunten. "We begonnen erg scherp en er is hard gewerkt", vond HZVV-trainer Marcel Smid. "De spitsen verrichtten veel werk en in het eerste half uur werd er veel kracht verloren. Daardoor vielen we het laatste kwartier van de eerste helft wat terug en toen kon Viboa iets meer druk geven".

HZVV kende een flitsende start en kwam al na elf minuten op voorsprong door een knappe treffer van de ijverige Edward Eshuis, waarbij doelman Rick Schaaphok niet vrijuit ging. De vreugde was van korte duur, want in de tegenaanval liet Neil Judkins een niet al te harde schuiver los, die doelman Ferry Oostra verkeerd beoordeelde en via zijn arm stuiterde de bal in het doel. Nog geen minuut later brak Maurice Mulderij over links door en zette voor, waarna Frank Strijker de bal in het lege doel kon tikken. Binnen drie minuten vielen er drie doelpunten en de toeschouwers keken hun ogen uit. Tien minuten later vergrootte HZVV de voorsprong. Rob van der Sleen stuurde Frank Strijker weg en hij tikte de bal bekwaam langs de uitlopende Rick Schaaphok, die kansloos was. De thuisclub speelde in deze fase goed combinatievoetbal en Viboa beperkte zich enkel tot verdedigen en kwam er geen moment uit. In de slotfase van het eerste bedrijf zakte HZVV wat weg en had Viboa meer balbezit, maar creeerde slechts een kans via Erwin Smit, die ver naast knalde.

In de rust bleek dat doelman Ferry Oostra te veel last had van zijn scheenbeen en hij werd in de tweede helft vervangen door Stefan Boxma. De gasten begonnen voortvarend aan het tweede bedrijf en roken nog kansen op puntwinst. De eerste mogelijkheid was echter voor de gastheren en een ziedende vrije bal van Edward Eshuis spatte op de vuisten van Rick Schaaphok uiteen. Kort daarna kwam Viboa zeer fortuinlijk op 3-2. Robert Pol brak door over links en Erwin Mulderij kon hem niet afstoppen, waarna Pol de bal voor het doel kon tikken en via de borst van Samuel Hugen rolde het leer in het lege doel. Een zeer ongelukkige treffer en de spanning kwam daardoor weer enigszins terug. De spaarzame momenten dat Viboa in het strafschopgebied van HZVV verscheen leverden wel direct gevaar op. De thuisclub pakte het initiatief en zette de gasten vast op hun eigen helft. Met man en macht verdedigde Viboa en HZVV had moeite een gaatje te vinden. Frank Strijker had die bijna gevonden toen hij na een corner van Rob van der Sleen inkopte, maar Rick Muller stond op de goede plaats en kopte de bal van de lijn. HZVV was heer en meester, maar toch dreigde steeds een gevaarlijke uitval van de gasten. De 4-2 die twintig minuten voor het einde viel was dan ook een verlossing voor de Hoogeveners en opnieuw was Frank Strijker de maker. Een fantastische voorzet van Samuel Hugen kopte Frank Strijker knap in en daarmee leek de wedstrijd beslist.

Robert Jan Thalen had inmiddels Marco Hulst vervangen en David Eshuis kwam in de ploeg voor Maurice Mulderij. Het laatste kwartier moest Viboa met tien man zien door te komen, omdat Rick Muller geblesseerd uitviel en trainer Medema al drie keer had gewisseld. Uitblinker Frank Strijker had zijn vierde op de schoen toen een terugspeelbal zo maar in zijn voeten werd gespeeld, maar vrij voor Schaaphok miste hij jammerlijk. De slotfase was aantrekkelijk want er gebeurde van alles. Doelman Schaaphok wilde uittrappen en gooide de bal op, waarna Frank Strijker de bal in het doel schoot. Arbiter Kraak uit Oudega maakte de indruk de treffer goed te keuren, want hij wees naar de middenstip. Even later bleek dat niet het geval. Direct daarna was het bijna 4-3 geworden, want invaller Ulco Brinkhuizen schoot vrij voor Stefan Boxma in, die redde met de voet. Daarna gaf Viboa steeds meer ruimte weg en daar profiteerde HZVV bekwaam van. David Eshuis en Robert Jan Thalen brachten de stand op 6-2 en in blessuretijd werd het 6-3 door Roy Kamps en daar hing een sterk buitenspelluchtje aan. Marcel Smid vond dat zijn ploeg de tweede tegentreffer zelf inleidde. "Toch had ik nooit het gevoel dat Viboa 3-3 zou maken. De 4-2 was de verlossende treffer en Viboa ging daarna 1 op 1 spelen achterin en van de ruimte hebben we goed geprofiteerd".

HZVV - Viboa 6-3 (3-1)
11. E. Eshuis 1-0, 12. Judkins 1-1, 13. Strijker 2-1, 23. Strijker 3-1, 53. Hugen e.d 3-2, 70. Strijker 4-2, 88. D. Eshuis 5-2, 89. Thalen 6-2, 90. Kamps 6-3.

Scheidsrechter: Kraak.

Geel: Tigelaar (HZVV)

Toeschouwers: 400.

HZVV: Oostra (45. Boxma); E. Mulderij, Tigelaar, Meppelink, Hugen; Hulst (65. Thalen), Kleine, M. Mulderij (72. D. Eshuis), vd Sleen; E. Eshuis, Strijker.

Man van de wedstrijd: Frank Strijker

Stand derde periode: