HZVV pakt punt bij Blauw Wit ?34

HZVV

HZVV pakt punt bij Blauw Wit ?34

LEEUWARDEN - HZVV heeft zich enigszins hersteld van de mindere fase door Blauw Wit ?34 in Leeuwarden een 1-1 gelijkspel af te dwingen. HZVV speelde meer verdedigend dan in de afgelopen wedstrijden en dat wierp vooral in het eerste bedrijf haar vruchten af. Na rust bracht HZVV aanvallend te weinig en viel de thuisclub aan, die ook niet veel kansen kreeg. Toch mocht HZVV doelman Gerben Cazemier dankbaar zijn dat de wedstrijd nog een punt opleverde, want hij verrichtte enkele belangrijke reddingen.

HZVV-trainer Bert Scholing had enkele wijzigingen toegepast in de basiself voor het duel met Blauw Wit. Hij begon met Edward Eshuis en Robert Jan Thalen op de bank en Edwin Meppelink en Jefrrey Pot startten op het middenveld. Joost Bekhuis vormde samen met Erik Visscher weer het centrale verdedigingsduo. Frank Strijker begon de partij in de basis, maar werd na rust door Edward Eshuis vervangen. HZVV miste Arjan Kleine, die drie wedstrijden schorsing moet uitzitten. Scholing wilde meer zekerheid achterin inbouwen en koos voor een meer defensief systeem en liet de thuisclub het spel maken. Daar kende Blauw Wit ?34, dat graag mag counteren, veel moeite mee en HZVV gaf weinig weg. Zelf probeerde het bij balbezit de spitsen te bereiken en vooral Maurice Mulderij stichtte met zijn snelheid veel gevaar in de defensie van de thuisploeg. Al na vijf minuten was HZVV dichtbij de voorsprong, want de voorzet van Samuel Hugen werd door David Eshuis goed ingekopt, maar doelman Dennis Dijkstra kon de bal maar net voor de doellijn wegtikken.

Verdedigend stond HZVV in de beginfase goed en Blauw Wit had meer balbezit, maar schiep zich geen kansen. Pas na twintig minuten moest doelman Gerben Cazemier voor het eerst handelend optreden bij een schot van Patrick Veldman. Even later kwam HZVV aan de leiding na een snelle uitval. Na balverlies rond de middenlijn pikte Maurice Mulderij de bal op, passeerde een aantal verdedigers en passeerde doelman Dennis Dijkstra met een bekeken schot in de korte hoek. Daarna brak Mulderij nog een aantal keren knap door over links, maar met zijn voorzetten werd niets gedaan. Blauw Wit zette in het laatste kwartier voor rust aan en HZVV oogde in die fase toch soms onzeker, maar de ploeg liep geen averij op. Aan de andere kant was het bijna 0-2 geworden toen Frank Strijker goed inkopte en doelman Dijkstra uitgleed, maar het leer rolde net naast het doel. Vlak voor rust nam de druk van de thuisclub toe en dat leverde twee goede kansen op. Menno Reinders verscheen schuin voor het doel vrij voor Cazemier, maar de HZVV-goalie verrichtte een fantastische redding. Even later sneed Blauw Wit via een knappe combinatie door de HZVV-defensie heen, maar de kracht voor het schot van Ronald Papa ontbrak om Cazemier te verrassen. Op slag van rust kon HZVV zich twee keer ontworstelen aan het korte offensief van de thuisploeg en kreeg twee mogelijkheden. Jeffrey Pot schoot van twintig meter naast en daarna zette Maurice Mulderij voor, maar kopballen van David Eshuis en Frank Strijker leverden geen tweede treffer op, zodat HZVV de rust inging met een 0-1 voorsprong.

De wind speelde ook deze keer weer een grote rol, want tegen de wind in was het moeilijk voetballen, maar met de wind mee rolde de bal vaak te snel door. Ook in de tweede helft was Blauw Wit meer in balbezit en HZVV kwam veel minder aan aanvallen toe. Lange ballen van achteruit bleven vaak door de wind rond de middenlijn hangen en waren vaak een prooi voor Blauw Wit. De eerste tien minuten kwam HZVV niet in de problemen, maar had geluk dat een schot van Ronald Papa op de lat belandde. Na een uur spelen schoot Patrick Veldman schitterend in, maar doelman Gerben Cazemier behoedde zijn ploeg met een katachtige reactie voor de gelijkmaker. Kort daarna werd HZVV voor het eerst na rust gevaarlijk door middel van een hard schot van de meegekomen Erik Visscher, dat maar net naast suisde. HZVV had te veel moeite de bal vast te houden en leed te vaak balverlies, waardoor de druk op de eigen defensie bleef. Invaller Erwin Alders had Blauw Wit op gelijke hoogte kunnen brengen toen hij helemaal alleen op Cazemier af kon gaan, maar de HZVV-sluitpost bracht opnieuw bijzonder knap redding.

De gelijkmaker kon eigenlijk niet uitblijven en die viel twintig minuten voor tijd. Gerben Cazemier beoordeelde een corner verkeerd en liet de bal gaan, waarna Menno Reinders ongehinderd kon inkoppen. In het laatste kwartier kwam HZVV er meer uit en kreeg het ook enkele kansjes om alsnog de eerste zege van het seizoen te realiseren. De voor Frank Strijker ingevallen Edward Eshuis rondde een solo af met een schot dat naast ging. Vier minuten voor tijd kreeg dezelfde Edward Eshuis een betere kans. Na een knappe solo kwam hij in kansrijke positie en haalde hard uit, maar doelman Dennis Dijkstra verstoorde het feestje voor HZVV en ranselde de bal knap uit de doelmond. HZVV-trainer Bert Scholing was niet tevreden met het ene punt, maar gaf toe dat gezien de wedstrijd de uitslag terecht was. "Je wilt altijd winnen uiteraard. We hebben het verdedigend beter gedaan dan voorheen, vooral in de eerste helft. In de tweede helft leden we te veel balverlies. Aanvallend brachten we toen te weinig en dat moet beter worden, maar deze wedstrijd geeft mij wel moed voor de toekomst?.

Blauw Wit ?34 - HZVV 1-1 (0-1)
21. M. Mulderij 0-1, 69. Reinders 1-1.

Scheidsrechter: Alberts. Toeschouwers: 200.

HZVV: Cazemier; Hugen, Visscher, Bekhuis, E. Mulderij; vd Sleen, Pot (75. Thalen), Meppelink, M. Mulderij; Strijker (62. E. Eshuis), D. Eshuis.

Man van de wedstrijd: Gerben Cazemier