header-logo
Erelid Herman Naberman Overleden
Donderdag 9 September 2021

Erelid Herman Naberman Overleden

Erelid Herman Naberman Overleden

Ons bereikte het droevige bericht dat onze oud-voorzitter en erelid Herman Naberman, na een periode van afnemende gezondheid, gisteren op 8 september 2021 is overleden.

Op onze vraag, toonde Erik Jan Kreuze zich meteen bereid om een In Memoriam te schrijven.
Daarnaast zullen wij uiteraard zaterdag a.s. op gepaste wijze bij stil staan bij dit verlies voor HZVV.

Wij wensen de familie erg veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Bestuur en leden van HZVV

 

Dankbaar voor de bescheiden Rood-Witte-Werker: Herman Naberman

Als ik aan Herman Naberman denk, dan komt het woord dankbaarheid bij me boven. Was hij er decennia voor HZVV, later was HZVV er voor hem. En dan denk ik vooral aan de Old Stars. Herman hebben we al een tijd niet gezien op de club, daarvoor was hij er vrijwel iedere dag. En niet even, maar vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw en bijna elke dag. Nu had Parkinson hem in de greep. Hij verhuisde naar de Westerkim. Vorige week woensdag was hij gevallen. Hij werd opgenomen in ziekenhuis en onderzocht. Leek goed te gaan, maar toen Herman in slaap viel, bleef hij slapen. Hij is niet meer wakker geworden en op 8 september 2021 in Hoogeveen overleden. Ik denk met zijn geliefde rode HZVV-sjaal om….

Herman werd op 15 oktober 1944 vlak voor de hongerwinter geboren in Genemuiden. Hij kreeg toen al de Genemuider ondernemersgeest mee. Een ondernemende geest die hij tot ver in zijn pensionering heeft behouden. Herman komt met zijn Jannie en kinderen Simone en Jasper in 1983 in Hoogeveen wonen. Hij werd eigenaar van de Spar in winkelcentrum de Grote Beer. Na 5 jaar in een supermarkt in Zwolle te hebben gewerkt, ziet hij kans om als ondernemer aan de slag te gaan. De toen 7-jarige Jasper wordt lid van HZVV en zo zijn de Nabermannen bij HZVV betrokken geraakt. De Spar wordt vrijwel gelijk shirtsponsor van HZVV-vrouwen-1. Eerst is het lastig om een winkel te runnen op zaterdag en voetballiefhebber te zijn, maar later wordt het makkelijker en wordt hij dan toch jeugdleider van HZVV B’s en vervolgens bij de A’s. Daarop volgde al gauw coördinerend leiderschap A’s en in 1989 stapt hij als lid van het coördinerend bestuur de bestuurskamer van HZVV binnen. Jaren lang zou hij die deur plat lopen. Hij zou jaren bestuurslid commerciële zaken zijn. Overigens was ‘Spar Naberman’ in 1987 ook de eerste grote shirtsponsor van vrouwen-1.

In die tijd richtte hij met 3 andere ondernemers de BC HZVV op. Wim Annen, Hielke Ten Hoor en Klaas Feijer vonden het tijd dat bedrijven elkaar bij HZVV gingen ontmoeten en zo wat extra pecunia in de kas brachten. HZVV speelde met het eerste op het hoogste amateurniveau, de toenmalige eerste klasse. En Herman liep zich het vuur uit de sloffen om HZVV in 1e later hoofdklasse te houden.

Herman zorgde in z’n eentje voor de verkoop shirts en van reclameborden. Tienduizenden guldens heeft hij voor HZVV verworven. Daarnaast deed hij in zijn, op 28 oktober 1993 gestarte, bedrijf Aero Verkoop BV in de verkoop van luchtreclame achter vliegtuigen. Herman combineerde alles en was ook met zijn commerciële geest de drijvende kracht achter de advertenties in de eerste presentatiegidsen en het aloude clubnieuws HZVV. Omdat aan de Bentinckslaan 62 de schoorsteen ook moest roken deed hij dat tegen een aangenomen bedrag. HZVV wist wat ze had en de meerwinst was een bate voor Aero Verkoop BV. Zo kon hij de liefde voor HZVV en brood op de plank voor zijn gezin combineren. Het was ook in die fase dat wij elkaar voor het eerst ontmoeten. Achter in de kantoren van genoemde Bentinckslaan werd ik als nieuwbakken penningmeester ontvangen. Ergens in juni 1999 denk ik. Toen was het nog heel gewoon om een shagje te roken tijdens een overleg. Dat ging Herman gemakkelijk af. Zijn bureau was bezaaid met advertenties, proefdrukken, contracten etc. Over administratie ging ik het niet hebben met hem, maar over de baten van de presentatiegids voor HZVV. Direct werd duidelijk dat Herman HZVV niet als een bijproject zag. Hij ging altijd vol overgave aan de slag met benaderen van het Hoogeveense bedrijfsleven. Er zullen bedrijven zijn geweest die bij het naderen van Herman wegdoken, want ze wisten dat ze een uurtje later een shirtsponsorcontract, een reclamebord en wellicht ook een advertentie of 2 rijker waren. Toen HZVV vond dat ze zelf die verkoop van advertenties moest gaan doen, omdat we d’r meer aan zouden overhouden, zo was de gedachte, toen was Herman helemaal niet moeilijk. Als zijn HZVV maar geholpen werd. Als HZVV maar kampioen kon worden of het hoofdklasserschap kon behouden. Als de begroting maar rond kwam. Andere ondernemers zagen ook wel dat Herman bijna meer tijd in HZVV stopte als in zijn eigen bedrijf.

Overigens had Herman een bijzonder manier van contracten opmaken. Alles stond er op en altijd had hij dat voor elkaar. Maar de tekst liep scheef van het papier af. Iets met typemachine (handmatige printer voor jongeren) denk ik. Wat mij ook direct op viel was zijn prachtige eigen taalgebruik. Herman sprak met zoveel enthousiasme en passie dat hij zijn eigen combinaties van woorden maakte. Op dat punt heb ik hem wel eens de Cruyff van HZVV genoemd. Eigenlijk zouden zijn uitspraken voor de HZVV-ers (van weleer) gebundeld moeten worden. Maar hoewel zijn uitspraken bijzonder waren, de boodschap was positief. Zeker vanuit het perspectief van HZVV. Herman kon zich ook laten gelden en schroomde dan niet zijn soms scherpe mening te ventileren. Hij wist wel hoe hij het wilde hebben en nam dan geen blad voor de mond. Met de jaren zagen we hem milder worden.

In december 2001 was er weer een ‘strategisch beraad’ bij HZVV in Hoogeveen. Het bestuur Annen II trad af en er kwam een nieuw bestuur. Herman stak de handen uit de mouwen en nam met ondersteuning van handjevol financiële mensen de portefeuille ‘financiële zaken’ van mij over. Hoewel hij ook best voorzitter wilde worden, stapte hij vol overgave in de rol van vicevoorzitter van dit bestuur met vele oudgediende HZVV-ers. Het werden mooie jaren, en natuurlijk pakte Herman er ook commerciële zaken bij. Hij stopte als bestuurder in 2006. In 2008 werd Aero Verkoop BV geliquideerd en gingen Herman en Jannie mooi wonen aan de Genestelaan. Als ik er langs reed dan zwaaide je naar Jannie, maar Herman was niet te zien. Op pad …. aan de slag. De ondernemende geest stond niet stil.

Toen Simone, die natuurlijk met veel Rood-Wit-DNA opgevoed was, de kledingchef werd op het nieuwe complex, kwam er een vacature in het beheer van de ballenopslag. Een mooi project voor Herman. Vol overgave zorgde hij er voor dat dit onmisbare element voor alle teams klaar stond. Dag in dag uit ging hij naar HZVV om het ballenmagazijn te beheren. En ’s avonds nog een keer. Uit liefde voor zijn HZVV voelde hij zich zeker niet te goed om dat klusje op te pakken. Bescheiden deed hij dit werk voor zijn geliefde vereniging. Prachtig werk, wat met alle voorgeschiedenis uitmondde in het erelidmaatschap van HZVV. Terecht!

De HZVV-sjaal, het blauw colbert met HZVV-speld en in de binnenzak dé HZVV-pen, Herman bewaarde en droeg ze met veel respect. De ondernemende geest werd minder en minder. Tot dat het september 2021 is geworden en de geest het niet van de slaap kon winnen. Een Rood-Witte-Werker is niet meer. We zullen hem missen. Zijn uitspraken, zijn support, zijn inzet, zijn trouw. HZVV is weer iemand verloren die ze duizendmaal dank mag schenken.

Families Naberman en Hup en vele HZVV-vrienden van Herman veel sterkte met deze lege plaats, onze dankbaarheid blijft.

Op verzoek van bestuur HZVV,

EJK

Er is gelegenheid tot condoleren op maandag 13 september van 19.30 - 20.00 uur in de bestuurskamer van HZVV.


Terug naar het nieuwsoverzicht

Komende wedstrijden

De Weide VR1 HZVV VR1 zaterdag 2 oktober 12:00
HZVV Jo19-1 FC Zuidlaren Jo19-1 zaterdag 2 oktober 15:00
HZVV Jo17-1 d'Olde Veste'54 Jo17-1 zaterdag 2 oktober 12:45