header-logo
Heren 3 DWP 2 duwt HZVV 3 definitief kopje onder

HZVV Heren 3

DWP 2 duwt HZVV 3 definitief kopje onder

SINTJOHANNESGA - Het hing al een tijdje in de lucht, maar door de 2-0 nederlaag tegen DWP 2 is HZVV 3 officieel gedegradeerd uit de reserve 2e klasse D. Rode lantaarndrager HZVV had voorafgaand aan het duel met DWP een gat van 5 punten te dichten ten opzichte van haar naaste concurrenten, DZOH 2 en DESZ 2. Met nog twee resterende wedstrijden telde alleen winst om rechtstreekse degradatie af te wenden. In de eerste helft kwamen de gasten al snel op achterstand, waarna zowel HZVV als DWP kans op kans stapelde. Het doelpunt viel in de slotfase echter aan de verkeerde kant. Een dreun die de ploeg niet meer te boven zou komen. Wat men in aanloop naar de wedstrijd vreesde werd daarmee werkelijkheid. Volgend seizoen maakt de ploeg in de reserve 3e klasse een frisse doorstart.

 
Vanaf het begin van het seizoen heeft HZVV het tij vaak tegen gehad. Naarmate het seizoen vorderde werd steeds meer duidelijk dat het een hels karwei zou worden om de geformuleerde doelstelling, klassebehoud, te realiseren. Iedere week kwam het doemscenario dichterbij, als er opnieuw puntverlies was geleden. Ondanks dat kwam de degradatie toch hard aan bij de ploeg uit Hoogeveen. Degraderen is het ergste wat je als sportman kan overkomen. Als je na 21 wedstrijden met 12 punten onderaan staat kan je echter alleen maar tot de conclusie komen dat er sprake was van te weinig kwaliteit in de ploeg, die in competitieverband een karrenvracht aan spelers versleet. Grote geleden nederlagen als 4-0 (The Knickerbockers 7 uit), 9-1 (Drenthina 2 uit), 1-6 (DWP 2 thuis), 0-5 (Rouveen 2 thuis), 5-0 (Klazienaveen 2 uit), 1-5 (ZZVV 2 thuis), 5-0 (DESZ 2 uit) en 12-0 (Urk 4 uit) onderstrepen het schrijnende gebrek aan niveau en de structurele aard hiervan. Iemand die immer is blijven geloven in een goede afloop is aanvoerder Xavier Hussain, de enige overgebleven ruïne van "het oude derde" en tevens de personificatie van het nieuwe derde. Hussain, die zich met zijn voetbalactiviteiten altijd door dik en dun gesteund weet door vader Qazi Shaukat Hussain en schoonvader Johan Klunder, sprak zelfs na de 12-0 nederlaag tegen Urk 4 het vertrouwen uit op een goede afloop. Hussain is een positivist pur sang en een grote winnaar, in tegenstelling tot trainer/coach Gertjan Stevens en teammanager Bram Akse, die allebei de moed in woord en gebaar al opgegeven hadden. Een technische staf die voortijdig de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooit, dat is toch ongekend? De gedragsmatige contradictie tussen winnaars en verliezers, het blijft interessant. HZVV reisde met 11 man af richting Friesland, in de wetenschap dat het een erg lastig verhaal zou gaan worden. De bereidheid was er echter wel, want 90 minuten lang straalden de spelers het geloof uit om te willen winnen. In wat misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen was, behoorde winst lange tijd tot de mogelijkheden. Zoals wel vaker dit seizoen viel het kwartje in de slotfase de andere kant op. Ondanks de nederlaag en de degradatie, kon HZVV met opgeheven hoofd terugkeren richting Drenthe. Er volgt aankomende week nog één duel om des keizers baard, tegen kampioen Klazienaveen 2.
 
In de beginfase hield HZVV de gastheren uitstekend in bedwang. DWP kwam dan ook vanuit het niets op voorsprong. Een onschuldige voorzet werd door Mark Blokzijl teruggekopt richting gelegenheidsdoelman Colin Prins, die daar totaal niet op gerekend had. De spits van DWP profiteerde van dit misverstand en tikte eenvoudig de 1-0 binnen. Op dat moment waren we nog geen tien minuten onderweg. Wie dacht dat de snelle achterstand een voorteken was van een grote nederlaag kwam bedrogen uit. HZVV antwoordde in het vervolg met een gepassioneerde strijdwijze, waardoor DWP een aantal keren met de rug tegen de muur kwam te staan. De defensie van de thuisploeg had met name geen vat op aanvaller Jos Mensing, de gevaarlijkste man aan de kant van de gasten. In de 20e minuut werd Jos Mensing de diepte ingestuurd. Hij stoomde met zijn rush door richting de keeper, die zijn prima schot van dichtbij met een geweldige reflex wist te keren. Even later was HZVV wederom dichtbij de gelijkmaker. Remon Wigeri van Edema wurmde zich op de linkerkant langs twee man en zette uitstekend voor. Xavier Hussain kwam teenlengte tekort om af te drukken. Ook DWP kreeg een goede mogelijkheid. De sterk spelende '8' maakte een actie buitenom en zag kans om af te drukken, maar zijn schot ging maar net voorlangs. Een afstandschot van DWP ging via de bovenkant van de lat over. Aan de overzijde was het wederom Jos Mensing, die dichtbij een treffer was. Een uitstekende bal van Xavier Hussain bereikte Mensing, die zijn mandekker te snel af was. In zeer kansrijke positie had Mensing echter teveel tijd nodig. Colin Prins verkeek zich vlak voor rust nog bijna op een afstandschot. Al grabbelend was hij echter een sta in de weg, wat hem op de nodige complimenten kwam te staan van de geblesseerde Thomas Lekatompessy.
 
Spelers met pijntjes moesten in de rust door, want er kon niet meer gewisseld worden. HZVV begon uitstekend aan de tweede helft. Er werden in kort tijdsbestek vijf honderd procent kansen afgedwongen. Een voorzet vanaf rechts leek Remon Wigeri van Edema voor het intikken te hebben, maar vlak voorbij de reeds gepasseerde doelman van DWP wipte de overigens goed spelende Van Edema de bal over het lege doel. Een bijzondere prestatie. DWP wist zich geen enkele raad met de felle strijdwijze van HZVV, zo vlak na rust. De gasten wonnen bijna alle duels en bespeelden met goed positiespel de ruimtes. Hier kwamen soms prachtige aanvallen uit voort. Een nieuwe uitgespeelde kans bracht Lorenzo Welsing in kansrijke positie. Uit een voorzet vanaf rechts kon de prima spelende Welsing beheerst intikken, maar in plaats daarvan schoot hij wild over. Vlak daarna beliep uitblinker Jos Mensing voor de zoveelste keer de riante ruimtes achter de DWP-defensie op uitstekende wijze en kwam oog in oog met de doelman te staan. Iedereen was in de veronderstelling dat Mensing doeltreffend ging afronden, maar zijn schot werd echter ternauwernood geblokt door een aangestormde verdediger. Het regende kansen, want even later ontsnapte DWP weer aan de gelijkmaker. Xavier Hussain schoot een voorzet uitstekend binnen, maar de reeds gepasseerde doelman van DWP werd op de lijn geholpen door een verdediger. Hier bleef het niet bij, want HZVV bleef maar kansen creëren. Een prachtige lange trap van achteruit werd door Daniël Arends op de rand van de zestien in één keer op de slof genomen, maar de DWP-doelman bracht uitstekend redding. In de tegenstoot begon DWP, dat tegen opzichte van de eerste helft ver was weggezakt, van zich af te bijten. De ongelukkig spelende spits van de thuisploeg - hij werd keer op keer sterk opgevangen door het befaamde duo Dijkstra/Blokzijl -, die even later volkomen terecht werd gewisseld, schoot via de paal naast. Een knotsgek zondagschot van DWP-kant leek onfortuinlijk binnen te vallen, maar via de lat en het hoofd van Colin Prins en daarna weer het aluminium (hoe is het überhaupt mogelijk?) kaatste de bal terug het veld in. In de 80e minuut viel dan toch de 2-0. Een toegekende vrije trap werd langs de muur in de verre hoek geschoten. Hierbij ging Colin Prins niet geheel vrijheid, aldus Thomas Lekatompessy. De beelden moeten echter uitsluitsel geven. Niet veel later werd de wedstrijd gestaakt, omdat Lorenzo Welsing knock-out ging, nadat hij een bal loeihard tegen zijn hoofd had gekregen. Welsing maakt het na een kort ziekenhuisbezoek inmiddels goed. Het restant van de wedstrijd zal niet worden uitgespeeld.
 
De nederlaag betekent dat HZVV rechtstreeks degradeert. Het wedstrijdverloop was tekenend voor het gehele seizoen. De wedstrijd was over 90 minuten redelijk in evenwicht, maar DWP was de meest gelukkige ploeg in de afronding. En dat had het terecht afgedwongen. De wedstrijd tegen Klazienaveen 2 vangt volgende week aan om 15.00 uur.
 
DWP - HZVV 2-0 (1-0)
Geel: Rick Mulder
Bijzonderheid: de wedstrijd werd 7 minuten voor het einde stilgelegd i.v.m. blessure aan HZVV-zijde.
 
Opstelling HZVV:
Colin Prins; Robin Poeste, Matthijs Dijkstra, Mark Blokzijl, Rick Mulder; Daniël Arends, Mark Mulder, Lorenzo Welsing; Jos Mensing, Xavier Hussain (c), Remon Wigeri van Edema.
 
Assistent-scheidsrechter: Jaap de Jonge