header-logo
Heren 3 'Broederschap' doorslaggevende factor bij eerste zege HZVV 3

HZVV Heren 3

'Broederschap' doorslaggevende factor bij eerste zege HZVV 3

HOOGEVEEN - HZVV 3, het team waar niemand dit seizoen een stuiver voor geeft, heeft al vroeg in het seizoen van zich doen laten spreken. Het vreemdelingenlegioen van nieuwbakken trainer Geert de Jonge en elftalleider Bram Akse versloeg reserve eersteklasser De Weide 3 zeer verrassend met 0-1. Matchwinner Willem-Jan van Dijken zorgde halverwege de eerste helft met een droge, geplaatste knal voor de beslissende treffer. Een uitstekende generale voor het eerste competitietreffen met The Knickerbockers 7.

Afgelopen seizoen leek het er aanvankelijk niet op dat promovendus HZVV 3 een moeilijk seizoen te wachten zou staan. Er werden tegen gerenommeerde tegenstanders veelbelovende resultaten behaald. De pijlers leken gericht te kunnen worden op het linkerrijtje, maar naarmate het seizoen vorderde kwam door uiteenlopende redenen de klad erin. Daarnaast bleek het scoren van goals een telkens terugkomend probleem, waardoor wedstrijden die gewonnen hadden kunnen worden veelvuldig eindigden in een gelijkspel. Toen het nacompetitie-tweeluik met het Friese Minnertsga 2 over twee duels verloren ging, werd duidelijk dat het verblijf in de reserve 1e klasse zich zou beperken tot slechts 1 seizoen. Teleurstelling alom bij spelers, staf en aanhang. Er volgde een massale leegloop. Liefst 8 spelers van de toch al krappe selectie stopten of zochten hun heil elders, al dan niet binnen de club. Ook trainer Flip Vellinga, 'De Leider' Lars Erik Abbing, teammanager Arthur Benjamins en vlaggenist Anton Snippe vertrokken. Binnen de huidige selectie maakten alleen Daniël Arends, Xavier Hussain, Michael Koster, Thomas Lekatompessy en Mark Mulder deel uit van het team van vorig jaar.

Wat is er nou mooier dan een team helemaal vanaf de grond op te bouwen? Dat is ook wat Geert de Jonge dacht toen de TC van HZVV bij hem aanklopte en hem de vraag voorlegde of hij volgend seizoen de coaching van HZVV 3 voor zijn rekening zou willen nemen. Een instemmend antwoord betekende voor De Jonge, oud-coach van onder meer VEV 1 en De Weide 2, dat de cirkel rond is. De 67-jarige oefenmeester uit Nieuw-Balinge heeft namelijk een verleden bij HZVV. Tussen 1968 en 1973 had hij ook al het derde van "de Cocksen" onder zijn hoede. Dat was toentertijd zijn eerste klus. Hij werkte destijds onder meer samen met Dennis 'Opa' Galema, die afgelopen seizoen na een lange carrière afzwaaide. Zonder enig aarzelen besloot De Jonge deze uitdaging aan te gaan. Dit doet hij samen met Bram Akse, die invulling geeft aan de functie van elftalleider. Om te voorkomen dat de rechterhand van De Jonge onbeslagen ten ijs zou komen, kreeg Akse van zijn voorganger een mail met "tips van De Leider" in zijn inbox. Inmiddels heeft de leergierige Akse deze opleiding met vlag en wimpel voltooid. Dat Akse de instructies van "De Leider" soms iets te letterlijk neemt, bleek uit het feit dat HZVV 3 afgelopen zaterdag met 5 auto's richting Rouveen vertrok, waar er 4 hadden volstaan.

De selectie van HZVV 3 is evenals vorig seizoen krap. Voor de 8 namen die vertrokken, kwamen echter keurig 8 nieuwe spelers in de plaats. Mark Blokzijl, Rick Mulder, Colin Prins, Jorn Vincent Schonewille, Lars van der Star (allen HZVV A2), Jan Kramer (HZVV 4), Lorenzo Welsing (De Weide 5) en Dayven Doldersum (HZVV JO17-4) maken het bestaande gezelschap compleet. Volgens insiders komt er in de persoon van Jeff Lekatompessy nog 1 versterking bij. Aan laatstgenoemde versterking kleeft een merkwaardig verhaal. De technische commissie van HZVV meent in haar eigen JO17-4 namelijk een kweekvijver van talent te zien. Dit elftal moet bulken van de kwaliteiten en competenties. Alles wat JO17- junior is en fatsoenlijk tegen een bal aan kan schoppen komt niet in de JO17-1 terecht, maar in de JO17-4. Daarom kon de 15-jarige aanwinst Dayven Doldersum met gepaste trots (i.p.v. schaamte) worden gepresenteerd. Het is zeer spijtig dat er niet meer talenten vanuit de JO17-4 konden doorstromen naar HZVV 3. Doldersum heeft het naar eigen zeggen erg naar zijn zin bij HZVV 3, ook al hebben we hem nog niet gezien. Naar verwachting zal het "verstoppertje spelen" snel voorbij zijn. Doldersum kan tegen The Knickerbockers 7 zijn debuut maken.

De bekerwedstrijden stonden voor HZVV 3 alleen maar in het teken van op elkaar ingespeeld raken. Tegen CSVC 2 (1-6) en Rouveen 2 (5-1) werd er ruimschoots verloren. De laatste wedstrijd van de bekercampagne, tegen reserve eersteklasser De Weide 3, was op voorhand de meest lastige. Vanaf het beginsignaal bood HZVV 3 op deze doordeweekse avond echter goed weerstand. Halverwege de eerste helft schoot Willem-Jan van Dijken HZVV 3 zelfs op voorsprong. Met een schot van ruime afstand verschalkte Van Dijken oud-HZVV'er Sander Lubbers. Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd vond echter plaats in de tweede helft. Centrumverdediger Nick Willems maakte in de 55e minuut plaats voor een groot fenomeen; Jorn Vincent Schonewille. De invalbeurt van Schonewille betekende tevens de hereniging van hem met Thomas Lekatompessy. Deze twee noeste strijders zijn nu al een illuster, legendarisch duo. Ook al hebben ze nog maar anderhalve wedstrijd met elkaar samengespeeld. Schoppen, trappen, koppen, communiceren, slaan, schelden, ellebogen geven, door de lucht vliegen en voetballen, ze doen werkelijk alles samen. Niet alleen binnen de lijnen, maar ook erbuiten. Het is één en al liefde tussen deze twee. Of, zoals Schonewille het zelf noemt: 'broederschap'. Hun activiteiten buiten het veld gaan nog net niet zover dat ze met elkaar slapen en de liefde bedrijven. Maar dat scheelt niet veel, al zijn de meningen daarover verdeeld. Dit prachtduo houdt van elkaar. Het was een emotioneel moment om te zien dat Schonewille vlak na zijn invalbeurt een 'lowfive' gaf aan Lekatompessy. Dit was zo veelomvattend. Uw verslaggever moest op dat moment daarom een traantje wegpinken. Hier sprak uit: "We gaan dit centraal achterin fixen met elkaar". En dat deden ze. Het was motorisch misschien niet altijd even verfijnd wat beide heren aan de dag legden, maar de voorwaartsen van De Weide kwamen er tot het laatste fluitsignaal nauwelijks aan te pas. En zo trok HZVV 3 de 0-1 stand over de streep en moest uw verslaggever zijn belofte voor het eerst waarmaken; een verslag schrijven wanneer er gewonnen of gelijkgespeeld wordt. Het was een mooie teamprestatie van een nu al prachtig team, dat bereid is voor elkaar te knokken.

Zaterdag trapt HZVV 3 in Groningen om 12.15 uur af tegen The Knickerbockers 7.

De Weide 3 - HZVV 3 0-1 (0-1)
0-1 (Willem-Jan van Dijken)
Geel: Mark Mulder
Opstelling HZVV 3: Jan Kramer; Robin Poeste, Thomas Lekatompessy, Nick Willems ('55: Jorn Vincent Schonewille), Mark Blokzijl ('45: Rick Mulder); Mark Mulder ('45: Colin Prins), Willem-Jan van Dijken, Joshua Abrahams ('55: Daniël Arends); Jos Mensing, Ingmar Ramaker, Xavier Hussain (c) ('45: Lars van der Star).
Man of the match: Willem-Jan van Dijken