Heren 2 HZVV 2 via pengels naar halve finale

HZVV 2 via pengels naar halve finale

Dit weekend was het weer bekertijd en voor HZVV 2 stond het vierde knock-outduel op het programma. In de  poulefase was Ut Tweeduh superieur geweest en na de zeges op DZOH 2 (2-4), Mulier 2 (1-4) en Blauw Wit ’34 2 (6-4) moest vanmiddag in Assen een kwartfinalewedstrijd worden gespeeld tegen competitiegenoot ACV 2. Vlak voor de winterstop wonnen de roodwitten in de competitie nipt met 2-1 van de laagvliegers, die destijds hun teleurstelling  buitengewoon ‘complimenteus’ betuigden jegens de thuisclub. Maar de afgelopen weken deed ACV 2 het niet onaardig. De Assenaren wipten eerder BCV 2 uit de beker, en dat was toch maar even de nummer drie van de reserve hoofdklasse A, waarin ook ACV 2 en HZVV 2 uitkomen, en ook wat de competitie betreft lijkt de ploeg langzaam de weg uit de onderste regionen te hebben gevonden.

Door Goos Mol

Vanmiddag was een handvol supporters ( Heren 1 was immers vrij) getuige van het feit dat onder leiding van scheidsrechter Magermans, bij wie overigens ter hoogte van het buikgewas wel degelijk enige contouren zichtbaar waren, even na 12.30 uur werd afgetrapt. De gewenningsfase was slechts vijf minuten oud toen de gasten een uitgelezen mogelijkheid kregen om de score te openen. Lorenzo Benjamins werd in het strafschopgebied gevloerd waarop de arbiter naar de stip wees en het thuispubliek verdienstelijk een kudde koeien begon na te bootsen. Toen het ‘boe’ geroep enigszins was verstomd legde niemand minder dan Willem Jan van Dijken het leer zorgvuldig op elf meter en riep leider Lars Abbing tijdens de aanloop nog ‘appeltje, eitje’ in de volle overtuiging dat het goed zou komen. De bal ketste echter tegen de binnenkant van de paal en vloog met een boog het veld weer in en zo bleek Willem toch ietwat onderhevig aan het wild geraas vanaf de tribune. Op dat tijdstip waren de heren zich er nog niet van bewust dat het zou uitdraaien op een rommelige wedstrijd met weinig kansen en dat de pengel maar beter verzilverd had kunnen worden.

Vlak na de gemiste gelegenheid bokste doelman Henri van der Weide een gevaarlijk indraaiende bal uit de doelmond en kreeg ACV twee corners te nemen die niets opleverden. En dat was het voorlopig. Ondertussen kwam Nick Neumann binnen de lijnen voor de uitgevallen Edwin Boxma en duurde het bijna een half uur eer de eerstvolgende mogelijkheid zich voordeed. Bij het uitverdedigen werd de thuisploeg onder druk gezet en kon Willem Jan zomaar een blindgegeven balletje onderscheppen om vervolgens Ingmar Ramaker aan te spelen. Laatstgenoemde zag z’ n schot even daarna in de handen van de keeper verdwijnen. Op het moment dat HZVV iets meer het initiatief leek te nemen, was het toch ACV dat op voorsprong kwam. Plotseling waren de Assenaren weg over hun rechterflank en werd een voorzet onhoudbaar van dichtbij binnengetikt. Als een donderslag bij heldere hemel stond daar zomaar de 1-0 op het scorebord, maar gelukkig deden mannen van coach Beumer voor rust nog iets terug. Julian Mol, die eerst nog een voorgave van Ingmar Ramaker naast de goal had geprikt had even later meer succes. Willem Jan van Dijken stuurde de mee opgekomen Nelis Louhenapessy richting de achterlijn, waarna diens balletje van af de zijkant wederom Julian Mol bereikte, die zich in de zestien vrijspeelde en ditmaal de 1-1 langs de doelman schoof. Dat was tevens de ruststand.

Na de pauze bleef Ingmar Ramaker achter in de kleedkamer en kwam Bram Roffel de voorste linies versterken. Maar alvorens de invaller zich met het spel kon bemoeien kwam HZVV in de 4e minuut na de hervatting goed weg. Een angstaanjagende voorzet van ACV werd getoucheerd en even later vloog het leer vanaf de hoekvlag via een aanvaller en de grijpers van doelman Henri van der Weide tegen de lat. Het liep met een sisser af en de daaropvolgende tien minuten waren voor HZVV. Invaller Bram Roffel manifesteerde zich middels twee schoten op de goal en pogingen van Willem Jan van Dijken en Nelis Louhenapessy bleven eveneens zonder resultaat.

Zo halverwege de tweede helft nam ACV steeds meer de touwtjes in handen. De Beumerboys kregen het op de natuurlijke graszoden steeds zwaarder en zakten als maar verder terug. Maar net als vorige week stonden de hardwerkende Hoogeveners compact en verdedigend weer hun mannetje. Keer op keer werd de defensie bestookt met hoge ballen waarmee ACV hoopte de lange spitsen in stelling te kunnen brengen, maar onder aanvoering van Vincent Tigelaar hield de roodwitte defensie stand. In blessuretijd verraste Lorenzo Benjamins nog bijna vriend en vijand met een pegel die net naast het doel verdween, maar een treffer zou te veel van het goede zijn geweest.

Na 2 x 45 minuten was het meteen tijd voor de penalty’s en mocht HZVV als eerste aanleggen. Nadat achtereenvolgens Lorenzo Benjamins, Julian Mol en Stephan Prins feilloos de score op 4-3 hadden gezet maakte Henri van der Weide z’ n reputatie als penaltykiller waar, door de derde pengel van ACV te stoppen. Nu waren alle ogen gericht op, jawel, Willem Jan van Dijken, die zich moedig concentreerde op z’ n tweede strafschop in de strijd. Angstvallig gadegeslagen door het legioen vond de pechvogel ditmaal de doelman op z’ n weg en vestigde hij een PR door twee elfmeters op een dag te missen. Toen vervolgens Vincent Tigelaar overtuigend de vierde strafschop binnenschoot en de laatste poging van de thuisclub bij 5-4 al dan niet via de vingertoppen van doelman Henri op de paal strandde, stond HZVV 2 en daarmee ook de meest genoemde man in dit verslag, Willem Jan van Dijken, in de halve finale! Hiervoor wordt t.z.t. een uitwedstrijd gespeeld tegen Flevo Boys 2, dat komende zaterdag eerst nog voor de competitie te gast is in de Brink Assurantiën Arena.