Heren 2 HZVV 2 wint knap ‘op’ Urk

HZVV 2 wint knap ‘op’ Urk

Na de verliespartij van het vorig weekend waren de mannen van coach Beumer het contact met de subtop enigszins kwijt. Hetzelfde gold voor de tegenstander van vandaag, Urk 2, dat een week terug eveneens de punten liet liggen. Beide teams bleven op negentien punten steken, waardoor Urk naar een 5de stek zakte en HZVV zich nog net handhaafde op de zwaar bevochten 6de plaats, welke via twee nipte zeges vlak voor de winterstop werd bemachtigd. Bloed, zweet en tranen had de weg naar het linker rijtje gekost en het zou jammer zijn deze klassering vandaag te verliezen. Inmiddels hingen de jachthonden uit Drachten, Noordscheschut en Sneek weer aan de broekspijp en mede daarom was dit weekend elk positief resultaat wenselijk. Om nog uitzicht te behouden op een ereplek, telde echter alleen een overwinning.

Door Goos Mol

Dat besefte ook oefenmeester Ton Beumer, die in allerijl het kunstgras opmarcheerde toen het veld werd vrijgegeven en er in recordtijd een hoeveelheid hoedjes strategisch werd verspreid ter hoogte van de hoofdtribune. Kort daarop galmden de commando’s over het sportterrein en waren de bedoelingen van de coach alvast duidelijk. Nadat het eerste fluitsignaal had geklonken bleken ook de heren bínnen de witte lijnen er zin in te hebben, want ondanks de rommelige aanvangsfase was er meteen actie voor beide goals. Zo kopte Stephan Prins al in de 2e minuut een voorzet van Willem Jan van Dijken in het luchtledige en werd aan de andere kant het leder vanuit een corner net over het doel geknikt. Met vijf minuten op de klok zag doelman Henri van der Weide vanuit een vrije trap een kopbal van dichtbij net naast z’ n hok verdwijnen.
In het uitvak zat eenzaam en alleen een Hoogeveense gelegenheidschauffeur annex stukjesschrijver, die na tien minuten voorstelling van verre door een plaatselijke visser werd toegeroepen met de boodschap dat het bij beide ploegen niet liep. Maar dat veranderde toen voor de tweede maal een ‘plofbal’ werd verruild voor een fatsoenlijk opgeblazen exemplaar. Dertien minuten waren gespeeld toen Bram Roffel na een heerlijke combinatie alleen op de Urker doelman afstormde en z’ n schot nog net kon worden gepareerd. Maar met de grote wijzer amper op het kwartier was het even later raak. Rolf Elema bereikte met een uitstekende pass binnendoor Willem Jan, die prima wegdraaide van z’ n belager en met een zuiver schot de linker benedenhoek vond. Na de 0-1 voorsprong verdwenen ook de zorgelijke grimassen langzaam van het gelaat van leider Lars Abbing.
Enige tijd golfde het spel op en neer en waren beide teams gevaarlijk zonder daadwerkelijk te scoren. Voor HZVV werden Bram Roffel en Lorenzo Benjamins achtereenvolgens in kansrijke positie wegens vermeend buitenspel afgevlagd, terwijl aan de andere kant een duidelijke buitenspelsituatie werd genegeerd en Henri van der Weide ternauwernood redding kon brengen. Zo halverwege de eerste helft kopte Ingmar Ramaker van dichtbij in handen van de Urker goalie en had HZVV 2 op haar beurt weer mazzel dat een der spitsen van de thuisclub slechts op de paal schoot. In het kwartier voor rust had Team Beumer de beste kansen om nog voor de thee de score uit te breiden. Op een X-pass van Willem Jan snelde Lorenzo de zestien in maar werd z’ n schot geblokt, en vlak daarna zag Willem Jan z’ n eigen inzet gesmoord. Drie corners op rij waren het bewijs van het plotselinge overwicht, maar kopballen van Stephan Prins en Martin Snippe werden van de doellijn gehaald en een schot van Ingmar Ramaker verdween net naast de goal. Op slag van rust kwam Ut Tweeduh goed weg toen ogenschijnlijk de gelijkmaker viel. Doelman Henri van der Weide werd in het vijfmeter gebied echter zodanig gehinderd dat de treffer werd afgekeurd. De 0-1 ruststand was dikverdiend.

Onmiddellijk na de break vergrootte HZVV 2 de marge. In de 48ste minuut nam Willem Jan weer zo’ n heerlijke vrije trap vanaf de zijkant en kopte de meegekomen Vincent Tigelaar met een ferme zweefduik schitterend de 0-2 op het telraam. De tijd om even lekker diep door te ademen duurde helaas niet lang. Nog geen vijf minuten later waagde linksback Stephan zich in hoog tempo naar voren, maar werd de pass van Lorenzo om de verdediger te lanceren onderschept. Eenmaal in balbezit schakelde Urk vliegensvlug en kon de 1-2 in de boeken. Om de gelijkmaker te realiseren zette de thuisploeg een tandje bij, maar met de rappe Nick Neumann in de defensie overleefde HZVV 2 de aanvallende impulsen, alsmede een aantal hachelijke situaties die ontstonden bij een reeks corners van de tegenpartij.
Twintig minuten voor het eind werd Bram Roffel bedankt voor z’ n bijdrage en mocht Julian Mol het voorin proberen. Met nog tien minuten te gaan ontving de aanvaller de bal van Willem Jan en manoeuvreerde hij de zestien in, waar de keuze tussen een uithaal met links of terugleggen op ‘Lorre’ snel was gemaakt. Het laatste geschiedde, waarna  Lorenzo vanaf randje zestien de bal exact in de rechter bovenhoek mikte. Eindstand van deze wedstrijd aldus: 1-3.  Door deze zege klommen de mannen naar een 5de plaats en een voor vergelijkbare notering moest men maar liefst acht speelrondes terug in de tijd.