Heren 2 HZVV 2 na matige eerste helft toch langs BCV

HZVV 2 na matige eerste helft toch langs BCV

Na het aanschouwen van het eerste levenslicht  zijn er nogal wat dingen waarin een mens zich tracht te bekwamen. Ook de prille papa’s en vaders in wording, die dienst doen bij HZVV 2 leren hun kind straks lopen, fietsen, lezen, rekenen en schrijven en uiteraard vroegtijdig hoe hun kroost tegen een bal moeten trappen. Voor slimmeriken geldt, dat zij wellicht nog leren hoe een wedstrijd te fluiten of te vlaggen. Dat daarbij niet iedereen het niveau zal halen van grootheden als Ebelinus Akse, Henk Hotting of Mark Strijker, daar zijn we al lang achter. En dan schiet ook nog eens de naam van Anton Spitse voorbij, die afgelopen dinsdagavond tijdens de wedstrijd Jong HZVV – ZZVV (4-0) nog net het vaandel tussen de mistflarden door wist te steken, en ook vanmiddag tegen BCV weer van de partij was. Maar refererend aan bovengenoemde grondbeginselen bestaat er tegenwoordig ook de kunst van het ‘begrijpend’ lezen, en dan blijkt plotseling dat enkele zwart- witkijkers op de andere oever van de Hoogeveensche Vaart niet snappen boven welke zinsneden de korrels zout zijn uitgestrooid. En dat is dan weer jammer.

Door Goos Mol

Terugkerend naar de voetbalfeiten van dit weekend kunnen we melden dat de mannen van coach Beumer na het debacle van Noordscheschut vandaag maar eens moesten laten zien dat het anders kan. In eigen huis moest dat dan gebeuren tegen de nummer drie BCV, van welke ploeg men eerder dit seizoen in Bergum schlemielig met 1-0 had verloren. Voor Ut Tweeduh was het tevens de laatste kans voor de winterstop om in puntenaantal op gelijke hoogte te komen met de Friezen, en misschien zelfs iets te klimmen op de ranglijst. Maar dan moest er voordat een begin werd gemaakt met de altijd zo sterke derde helft nog wel even uit een ander vaatje worden getapt!

In de eerste drie kwartier van de partij leek dat in de verste verte niet te gaan gebeuren. De trouwe supporters dachten vooralsnog hun vrije zaterdag te verknooien en dat gevoel versterkte zich toen HZVV 2 ook nog eens op slag van rust onnodig op een 0-1 achterstand kwam. Getuige hiervan waren ook de heren van HZVV 3, die op het laatste moment angstvallig door de tegenstander werden afgebeld en zodoende het bedroevende schouwspel van de collegae konden aanschouwen. De thuisploeg handelde weer volgens het herhaalrecept, want ondanks langdurig balbezit was het rendement voorlopig nul komma nul. Slechts een kansje voor Lorenzo, wiens schot op aangeven van Bas U.W. vanaf randje zestien naast de goal verdween, was het enige, doch vreedzame wapenfeit tot de thee. Achter de reclameborden was men het er over eens: de manschappen schenen na vorige zaterdag het lesje nog steeds niet te hebben geleerd en hadden nog immer behoefte aan een stevige dosering peper in de poeperd.

Maar in het tweede hoofdstuk geschiedde er een openbaring. Eindelijk was daar de rentree van ‘de man met de peperbus’, en dan hebben we het natuurlijk over niemand minder dan Willem Jan van Dijken, die al vele wedstrijden zo node werd gemist. De voortzetting verliep aan roodwitte zijde eerst nog moeizaam, maar toen de gelijkmaker uit de lucht kwam vallen vond vervolgens de wending plaats. In de 53e minuut floot de scheids voor een handsbal in het cruciale vijandelijke gebied, waarna Frank Strijker de pengel benutte en vroeg na de hervatting de 1-1 op het scorebord bracht. Ondertussen leek Willem volledig geacclimatiseerd en onder diens aanvoering manifesteerden zich daar opeens tempoversnellingen die herinneringen opriepen uit een grijs verleden. De mannen van Beumer zetten druk en een achttal minuten later konden de handjes voor de tweede maal in de lucht! Na een prachtige aanval over de rechterflank gaf Lorenzo de bal voor en kopte Frank na een uur spelen met z’ n tweede treffer de 2-1 binnen.

BCV creëerde amper kansen, terwijl een kwartier voor tijd Lorenzo de zaak leek te beslissen toen hij een voorzet van Bas U.W. in een keer op de slof nam. De Bergumer doelman stond echter z’ n mannetje en weerhield z’ n kompanen met een prima redding van de nekslag. De Friezen probeerden nog wel een slotoffensief te bewerkstelligen, maar het waren eerder de griezelmomenten in de defensie van de roodwitten, die af en toe verantwoordelijk waren voor de venijnige scheuten rond de hartstreek van Beumer en consorten. Het bleef bij 2-1, en waar normaalgesproken BCV het patent heeft op nipte overwinningen sleepte HZVV 2 op grond van de tweede helft de kleine, maar o’ zo nuttige zege verdiend in de wacht. Ut Tweeduh passeerde Noordscheschut en Drachtster Boys in de rangschikking, en overwintert op een zesde stek met evenveel punten als BCV en Urk, die vierde en vijfde staan genoteerd.

A.s. zaterdag speelt HZVV 2 in eigen huis een tussenronde voor de beker tegen Blauw Wit 34.