Heren 2 HZVV 2 lijdt onnodig verlies in Bergum

HZVV 2 lijdt onnodig verlies in Bergum

Na de 2-0 overwinning op Noordscheschut 2 zat de stemming er de hele week goed in. En terecht natuurlijk, want ondanks het feit dat de beide gemeentegenoten waar mogelijk de derby vriendschappelijk nazitten, wordt er tijdens het duel tot op het tandvlees gestreden om de eer en de punten. Nu was een ieder natuurlijk benieuwd of de mannen van Ton Beumer dit humeur konden vasthouden en dat moest dan gebeuren door dit weekend een goed resultaat neer te zetten bij het Friese BCV te Burgum. De Burgumers hadden vorig weekend een 1-2 zege geboekt op ACV 2 en behoorden net als HZVV 2 tot de vijf ploegen die de openingswedstrijd hadden gewonnen.

Na een kleine vertraging op de A28 begon Heren 2 een tikkeltje later dan gepland aan de opwarming, en wat opviel was dat HZVV 2 zitting moest nemen in een natuurmonument, ook wel dugout genoemd, dat eigenlijk bestemd was voor de thuisclub, maar waarachter zich een grote luidspreker bevond. Het bleek een tactische manoeuvre, want even later klonk er o.a. een oorverdovend chanson van Jon Bon Jovi uit de toeter waar zelfs de geoefende stembanden van Ton Beumer nauwelijks bovenuit konden komen. Nadat een ieder op bedrijfstemperatuur was geraakt, werd de Hoogeveners alsnog vriendelijk doch dringend verzocht hun attributen te verhuizen naar het zithok waarop het bordje ‘gasten’ was gemonteerd. Bijzondere Friezen daar in Burgum. Of is het nou Bergum?

Afijn, om 12:30 uur klonk het eerste fluitsignaal en net als vorige week had ook deze tegenstander aanvankelijk weinig in te brengen. De roodwitten lieten het balletje achterin weer gemakkelijk rondgaan en BVC wachtte rustig af. Maar in de eigen gelederen was ook maar weinig beweging te bespeuren, en zo zat de defensie min of meer ‘opgescheept’ met het lederen speeltuig. En als er dan toch op enig moment de mogelijkheid was tot een pass met potentie, werd er dikwijls weer gekozen voor de zekerheid van het balbezit. Af en toe was er zo’n momentje als in de 25ste minuut, toen Ingmar met het hoofd teruglegde op Rolf, die ineens van afstand uithaalde waarna de keeper de bal net onder de lat weggreep. HZVV 2 won het in de eerste helft op corners en balcontacten maar er werd geen enkele uitgespeelde kans gecreëerd. Gelukkig was het witte zakdoekje waar pa Uiterwijk Winkel per abuis mee zwaaide puur bedoeld om in te snotteren. En BCV? De promovendus toonde na 37 minuten wat meer lef, maar het bleef 0-0 tot de pauze. Tijdens dit moment van bezinning gaf coach Beumer, gezien het verloop van de strijd, z’ n spelers nadrukkelijk de tip op de hoede te zijn voor een tegentreffer.

Het tweede hoofdstuk werd een stuk beter ingezet. Love Coach Maurice speelde nu aan de zijde van z’ n eigen spelersbank en toonde, aangespoord door het meegereisde publiek, iets meer liefde voor het spelletje. Binnen een minuut na de hervatting gaf hij voor op Lorenzo, die de bal in een keer op de slof nam en het zijnet vond, en even later werd een schot van Julian tot corner gewerkt. In de 53ste minuut kreeg HZVV de beste kans van de middag, toen Maurice zich met de bal aan de voet een weg in de zestien baande en vervolgens de bal vanaf de achterlijn de vijfmeter inschoof. Ingmar plaatste de voet tegen het leer maar in een reflex pareerde de doelman de inzet. In de herkansing miste de kopbal van ‘Inge’ de nodige kracht.

In de aantekeningen stond ondertussen maar weinig vermeld over de gastheren, totdat de 75ste minuut aanbrak waarin zich het noodlot voltrok. Een lage vrije trap van BCV deinde vanaf maar liefst 30 meter als een scherende kiezel over de natte grasmat dwars door een kluwen van spelers onaangeroerd in de verre hoek. Keeper Stefan was kansloos en tegen de verhouding in stonden de gastheren op 1-0. Wat een B-U-T goal! Of zit ik hier een letter mis?

Een kwartier voor tijd vond Rolf op de punt van de zestien Julian, die naar binnen kapte en de bal richting de lange hoek draaide, maar terwijl een ieder klaarstond om te juichen hield de uitstekende doelverdediger van BCV wederom de nul. Vincent werd in de slotfase nog naar voren geposteerd en HZVV probeerde nog wat te forceren, maar dat was in het straatje van BCV, dat steeds meer ruimte kreeg voor snelle counters. De Friezen bleken echter geen sterren in de afronding waardoor het 1-0 bleef. Voor HZVV 2 gold het verhaal van de zure druiven.