Vrouwen 1 Dames HZVV lopen in mes Oranje Nassau: 0-3

HZVV Vrouwen 1

Dames HZVV lopen in mes Oranje Nassau: 0-3

HOOGEVEEN - De dames van HZVV hebben na de knappe 4-1 zege op ’t Zand niet opnieuw voor een verrassing kunnen zorgen. De ploeg van trainer Jans Bos verloor dinsdagavond met 0-3 op kunstgras van Oranje Nassau uit Groningen. De thuisclub kreeg een lesje in effectief countervoetbal. De gasten speelden het slim en lieten HZVV komen en gokten door middel van uitvallen op succes. HZVV moest steeds opboksen tegen een overmacht aan verdedigers en miste de creativiteit en snelheid om het Oranje Nassau echt moeilijk te maken.

HZVV moest wel voor de zege gaan, want aan iets anders had de ploeg eigenlijk niets. Oranje Nassau trok zich bij balbezit van de thuisclub massaal terug en liet twee spitsen in de voorhoede staan. HZVV had moeite een gaatje te vinden in de hechte defensie van de gasten. Bij balbezit van de gasten volgde snel de lange bal naar de spitsen en met die spelwijze was Oranje Nassau veel gevaarlijker dan HZVV, dat in de eerste helft niet gevaarlijk kon worden. In het eerste kwartier was de thuisploeg wel meer in balbezit, maar schiep zich geen mogelijkheden. Pas na een kwartier ontstond het eerste gevaar en dat kwam op naam van de gasten. Bibi Cox liet een venijnig schot los, maar doelvrouw Annet Bolk bracht redding. Vijf minuten later moest Annet Bolk opnieuw handelend optreden en dat deed ze goed.

Na 25 minuten leverde een counter van de bezoeksters de voorsprong op. De rechterspits was sneller dan Lisette Bakker en zette vanaf rechts voor, waarna bij de tweede paal Wendy Mulder vrij kon intikken. Vlak voor rust kwam HZVV nog goed weg toen een ziedend schot op de paal belandde. Zelf was het voorin machteloos en de verdediging van Oranje Nassau stond goed en gaf weinig ruimte weg. De enige kans in het eerste bedrijf ontstond vlak voor rust toen de gasten opgeschoven waren, waardoor HZVV kon counteren. Martine Weinans werd op rechts weggestuurd en haar voorzet raakte de paal. Dat bleek achteraf het enige gevaar dat HZVV kon stichten en dat was een beetje magertjes. De ruststand was 0-1 en was gezien de betere kansen voor Oranje Nassau terecht.

Na de rust kwam HZVV goed uit de startblokken. Samantha le Febre verhuisde van de verdediging naar de rechtsmiddenpositie en de ploeg oogde gretiger en geloofde in een goed resultaat. Oranje Nassau wachtte af en kwam voorlopig niet meer aan counteren toe. De thuisclub joeg de gelijkmaker na en kreeg ook enkele kansjes. Samantha le Febre was meestal bij de kansen betrokken. Zij werd in het strafschopgebied neergelegd, maar de laconiek fluitende arbiter Coeling zag er geen strafschop in, maar die had niet misstaan. Vijf minuten later had Samantha le Febre de gelijkmaker op de schoen. Marleen Holsappel zette vanaf rechts voor en Le Febre schoot in kansrijke positie te zacht in. Dat was de beste kans voor HZVV in dit duel.

Na een uur spelen schoot dezelfde Samantha le Febre van te ver op doel en haar inzet zeilde naast. Oranje Nassau leed veel balverlies en werd niet gevaarlijk. De eerste keer dat de gasten na rust gevaarlijk werden betekende direct de 0-2 en de beslissing in de wedstrijd. Wendy Mulder kon alleen op Annet Bolk afgaan en zij maakte geen fout en tekende haar tweede doelpunt aan. Die tweede treffer, die na rust volledig uit het niets viel, betekende de genadeklap voor HZVV, dat het nog wel probeerde, maar niet bij machte was tot scoren te komen. Martine Weinans was nog het dichtst bij de aansluitingstreffer, maar zij zocht het doel te hoog. Tien minuten voor tijd nam trainer Jans Bos risico en ging achterin een op een spelen, maar het leverde geen ommekeer in de wedstrijd op. Oranje Nassau kon zelfs in blessuretijd de eindstand op 0-3 brengen na een counter via opnieuw Bibi Cox.

HZVV - Oranje Nassau 0-3 (0-1)
25. Mulder 0-1, 61. Mulder 0-2, 90. Cox 0-3.

Scheidsrechter: Coeling. Toeschouwers: 50.

HZVV: Bolk; Boer, Otten, Bakker, le Febre; de Vries, Zwiep, Kroezen (45. vd Kolk), Wolters; Weinans, Holsappel.