Vrouwen 1 Dames HZVV stunten tegen ‘t Zand

HZVV Vrouwen 1

Dames HZVV stunten tegen ‘t Zand

HOOGEVEEN - De dames van HZVV hebben voor een daverende stunt gezorgd door nummer drie ’t Zand met een ruime 4-1 nederlaag naar Tilburg terug te sturen. Die punten had HZVV ook erg nodig in de strijd tegen degradatie. Door de nederlaag van concurrent RCL staat HZVV nog wel onderaan, maar is het qua verliespunten gelijk gekomen met RCL en zijn er nog mogelijkheden om de degradatiedans te ontspringen.

Trainer Jans Bos was zeer blij met de verrassende overwinning van zijn ploeg. Het was de eerste zege, die HZVV onder zijn leiding boekte. "Ja, ik ben ontzettend blij met de zege. Het was loon naar werken en punten betekenen altijd doping. Bij rust leidden we met 2-0, terwijl ’t Zand beter speelde, maar we hebben in de counter zeer effectief gevoetbald. Na rust verwachtte ik een storm van ’t Zand, maar die bleef uit. We kwamen in de tweede helft eigenlijk niet echt meer in de problemen. Zij kregen geen uitgespeelde kans, maar kwamen wel op 2-1 en toen verwachtte ik nog even billen te moeten knijpen. We scoorden echter direct de 3-1 en dat was het breekpunt van de wedstrijd. We hebben weer hoop ons te kunnen handhaven”.

’t Zand was de favoriet in dit duel en startte fel en overblufte HZVV in de beginfase. De gasten schiepen zich binnen vijf minuten enkele kansen, maar lieten na te scoren en daar kwam HZVV goed weg. De eerste aanval van de thuisclub ontstond na vijf minuten en werd ingeleid door Martine Weinans, die teruglegde op Samantha le Febre, die vervolgens naast mikte. De strijd ging op en neer, want direct daarna had ’t Zand op voorsprong kunnen komen, want linkerspits Gwen van Duuren kwam helemaal vrij voor doelvrouw Annet Bolk, maar Van Duuren schoot naast. Nadat Nikki van der Plas verzuimde een goede kans te benutten kwam HZVV na tien minuten aan de leiding. Door goed doorjagen van Marleen Holsappel onderschepte Simone Zwiep een pass en speelde Martine Weinans aan, die alleen voor keepster Vreugdenhil geen fout maakte.

’t Zand bleef de betere ploeg met de betere mogelijkheden en de thuisclub gokte op de counter. HZVV kwam zwaar onder druk, maar bleef overeind. Tegen de verhouding in kwam HZVV verrassend op 2-0. Uit een vrije trap vanaf links op zo’n 25 meter afstand van het doel zette Alita de Vries voor en de inkomende Simone Zwiep scoorde beheerst. Kort daarna kreeg ’t Zand opnieuw een goede kans, maar Gwen van Duuren wist niet te profiteren. De gasten kregen mogelijkheden genoeg, maar hadden het vizier niet op scherp. Na een half uur was HZVV dichtbij de 3-0. Na slecht uitverdedigen door ’t Zand pikte Marleen Holsappel de bal op en haalde vernietigend uit. De bal spatte via de onderkant van de lat het veld weer in. Zo leidde HZVV bij rust knap met 2-0.

De thuisclub had zich ingesteld op een stormloop van de gasten, maar die bleef uit. Pas na een kwartier ontstond het eerste gevaar voor het doel van HZVV. Nadia Cools brak door over rechts en zette voor. De HZVV-defensie werkte niet goed weg, waardoor Nikki van der Plas kon inzetten, maar haar inzet werd op de doellijn gekeerd door Alberdine Heuvelman. Met nog een kwartier te spelen kwam de spanning terug in het duel, want ’t Zand maakte de aansluitingstreffer. De snelle Nadia Cools werd neergelegd en de vrije trap werd door de vrijstaande Roos Havermans ingekopt.

’t Zand rook weer mogelijkheden op een gunstig resultaat en HZVV leek een spannend kwartiertje tegemoet te gaan. Dat gebeurde echter niet, want direct na de 2-1 scoorde de thuisploeg de zeer belangrijke 3-1. Keepster Vreugdenhil wilde Haagsma aanspelen, maar Samantha le Febre was attent en onderschepte de bal. Le Febre verscheen alleen voor de keepster en scoorde beheerst. Dat betekende een enorme opluchting voor de Hoogeveense dames, want dit was het breekpunt van de wedstrijd. ’t Zand was door deze treffer verslagen en probeerde het nog wel, maar zonder veel overtuiging. Aan de andere kant had Martine Weinans de 4-1 op de schoen, maar haar schot werd een prooi voor doelvrouw Vreugdenhil. Vlak voor tijd werd de sensatie nog groter toen HZVV op 4-1 kwam. Mirjam Kroezen passte naar Martine Weinans. Zij schoot hard tegen de keepster op, waarna de rebound voor Marleen Holsappel was, die de verrassing compleet maakte: 4-1.

HZVV - ’t Zand 4-1 (2-0)
10. Weinans 1-0, 23. Zwiep 2-0, 75. Havermans 2-1, 76. Le Febre 3-1, 89. Holsappel 4-1.

Scheidsrechter: vd Galien.

HZVV: Bolk; Boer, Heuvelman, Otten, Bakker (70. Kroezen); Le Febre, de Vries, Zwiep, Wolters (86. Oelen); Weinans, Holsappel.