Vrouwen 1 Dames HZVV simpel naar tweede bekerronde

HZVV Vrouwen 1

Dames HZVV simpel naar tweede bekerronde

HOOGEVEEN - De HZVV-dames hebben na lange tijd weer eens het genoegen mogen smaken van een overwinning. In het bekerduel tegen eersteklasser HTC uit Zwolle won de ploeg van trainer Alparslan Kirboga met 4-0. Na een kwartier stond het al 3-0, maar na rust zakte de thuisclub weg en leed het veel balverlies. Door de zege bereikte HZVV de tweede bekerronde en kan het vertrouwen putten uit deze overwinning.

Door Reinier de Boer

HZVV is nog steeds hevig gehandicapt door de afwezigheid van acht speelsters. Zo ontbraken Judith Almelo, Alita de Vries, Kim Spijker, Gemma van der Kolk, Anita Scholten, Annet Bolk, Annie Wolters en Stefanie Kortenaer op het appel. De eerste bekerronde wordt in poules afgewerkt en HZVV was ingedeeld met de eersteklasser HTC en Be Quick ?28 2. Al eerder won HZVV met 0-3 bij Be Quick en Be Quick versloeg HTC. HZVV had in het duel met HTC dan ook al genoeg aan een gelijkspel en mocht zelfs met klein verschil verliezen. De thuisclub maakte de indruk de wedstrijd snel te willen beslissen, want de start was gretig en geconcentreerd. De eerste kans ontstond al na drie minuten toen Martine Weinans voor een open doel verscheen, maar ze mikte naast. Even later leidde dezelfde Martine Weinans de eerste treffer in. De spits brak door over links en zette goed voor op Marleen Holsappel, die onder doelvrouw Annelies Martijn door de bal in het doel schoof.

HZVV gaf HTC geen centimeter ruimte en onderbrak heel snel de opbouw van de gasten. Na acht minuten was Annelies Martijn voor de tweede keer verslagen. Samantha le Febre brak door over rechts en legde breed en bij de eerste paal knalde Martine Weinans de tweede treffer binnen. Na een kwartier lag nummer drie al achter Annelies Martijn. Mirjam Kroezen schoot een vrije bal bij de tweede paal en de inkomende Samantha le Febre passeerde Martijn voor de derde keer. Daarmee was de wedstrijd na een kwartier al beslist. De vraag was alleen hoe groot de zege zou gaan uitvallen. Het was een wedstrijd op een helft, want HTC kwam nauwelijks over de middenlijn. HZVV kreeg kansen genoeg voor een monsterscore, maar er kwam zand in de doelpuntenmachine van de thuisclub. Zo gingen kansen voor Samantha le Febre, Griselda Otten en Marleen Holsappel verloren. Bij rust bleef het 3-0 en dat was nog een flauwe afspiegeling van de verhoudingen in het veld.

Na rust veranderde het spelbeeld niet, want ook toen was HZVV veel beter en was het een wedstrijd op een helft. HTC beperkte zich tot verdedigen en kwam zelfs nauwelijks aan aanvallen toe. De thuisclub had echter moeite vlotte combinaties op de grasmat te leggen, want de ploeg leed veel te snel balverlies. Na tien minuten toverde HZVV de eerste mooie aanval op de mat, maar de afronding ontbrak, omdat het schot van Simone Zwiep door Annelies Martijn werd gestopt. Zeven minuten later werd HZVV pas weer gevaarlijk na een voorzet van links van Mirjam Kroezen, waarna Martine Weinans net naast mikte. HTC kwam nauwelijks meer over de middenlijn, maar werd slechts een keer gevaarlijk en dat gebeurde een kwartier voor tijd. Denise Keijl kon zo naar doelvrouw Marloes de Boer lopen, maar werd net op het nippertje gestuit door Alberdine Heuvelman. Dat was de eerste kans voor HTC en daar zou het ook bij blijven.

In de laatste tien minuten schroefde HZVV het tempo enigszins op en toen kwamen er ook weer kansen. Een voorzet van Simone Zwiep werkte Floor Huijgen bijna in eigen doel. In dezelfde minuut kwam HZVV op 4-0 na een fraai uitgevoerde aanval. Marleen Holsappel stuurde Martine Weinans op rechts weg en haar voorzet tikte de inkomende Simone Zwiep bekwaam in de linker hoek. HZVV wilde meer en Samantha le Febre mikte naast en even later verwachtte iedereen een strafschop voor HZVV. Virginia Speek weerde een pegel van Simone Zwiep met de handen af in het strafschopgebied en scheidsrechter Spijkerman zag er geen strafschop in. Trainer Alparslan Kirboga was meer tevreden over de eerste helft dan de tweede. "In de eerste helft waren we feller en na rust zakten we af. Ook heb ik mooie combinaties gezien, maar te weinig. De uitslag had hoger uit moeten vallen. Je kunt deze wedstrijd niet vergelijken met een wedstrijd in de hoofdklasse. Ik ben blij met de overwinning en het feit dat we in de tweede ronde zitten?.

HZVV - HTC 4-0 (3-0)
6. Holsappel 1-0, 8. Weinans 2-0, 16. Le Febre 3-0, 78. Zwiep 4-0.

Scheidsrechter: Spijkerman. Toeschouwers: 50.

HZVV: de Boer; Bakker, Otten, Boer (74. Hulsebosch), Heuvelman; Kroezen, le Febre (86. de Jong), Zwiep; Oelen, Holsappel, Weinans.