Heren 1 HZVV loopt weer verder uit

HZVV loopt weer verder uit

Leeuwarden – HZVV ligt heel goed op titelkoers door een 0-1 zege op middenmoter Blauw Wit ’34. De ploeg van trainer Karlo Meppelink liep twee punten uit op de concurrenten Drachtster Boys en d’Olde Veste, die tegen elkaar gelijk speelden. Met nog zes wedstrijden bedraagt de voorsprong zeven punten. HZVV speelde tegen Blauw Wit ’34 een wedstrijd om gauw te vergeten. De eerste helft was redelijk, maar na rust zakte HZVV naar een bedenkelijk peil.

Zonder echt goed te voetballen verzamelt de koploper de laatste weken wel kostbare punten en komt de titel steeds dichterbij. Ook tegen Blauw Wit ’34 speelde de koploper geen goede wedstrijd, maar het zit wel steeds mee en dat was in Leeuwarden niet anders. HZVV-trainer Karlo Meppelink heeft niet echt een verklaring voor het moeizame spel van zijn ploeg in de afgelopen weken. ‘Zeg het maar, ik zou het niet weten. Misschien is het spanning, maar de overtuiging ontbreekt. Het maakt mij trouwens niet zoveel uit hoe we spelen als we de punten maar pakken en dat doen we goed. Ik ben blij met de drie punten en we lopen ook nog verder uit op de concurrentie en deze zege was dan ook erg belangrijk.’ Meppelink koos voor een andere opstelling dan gebruikelijk, want hij koos voor slechts een spits in de persoon van Frank Strijker en vijf middenvelders. Dat kostte spits Rick Broek een basisplaats en Stan Ypenburg begon in de basis. ‘We wisten dat Blauw Wit ’34 erg verdedigend zou gaan spelen en dat wij het spel moesten maken. Het zou erg druk worden in hun strafschopgebied en daarom heb ik voor vijf middenvelders gekozen. Het hield wel in dat de bezetting door ons voor hun doel te weinig was.’ HZVV was in de eerste helft dan ook vrijwel voortdurend in balbezit, maar verscheen nauwelijks voor het doel van doelman van Karsten Waterlander. Het werd een duel op de helft van de thuisclub en HZVV had een groot overwicht, maar de ploeg kwam niet verder dan het strafschopgebied. Blauw Wit ’34 wachtte af en probeerde door middel van lange ballen met de wind in de rug haar twee spitsen aan te spelen, maar dat lukte ook nauwelijks. Zo ontstond een tegenvallend kijkspel zonder al te veel hoogtepunten. Na ruim een kwartier werd HZVV voor het eerst echt gevaarlijk. Na een voorzet van links van Reza Hosseini leek Frank Strijker te gaan scoren, maar laatste man Jaap Oostra kopte de bal over zijn eigen doel. HZVV bleef in balbezit, maar het was vooral het schuiven van de bal van links naar rechts van het veld zonder doelgerichte acties. Na een half uur viel de enige treffer uit het niets. Na een corner van Stan Ypenburg kopte Arjan Akkerman de bal langs Waterlander in de touwen en de opluchting was van de gezichten van de HZVV-ers af te lezen.

Wie gedacht had dat deze treffer bevrijdend voor HZVV zou werken, kwam bedrogen uit. De thuisclub moest komen en kreeg veel vrijheid. HZVV werd slordiger, maar gaf geen kansen voor de Friezen weg, zodat de rust gehaald werd met een 0-1 voorsprong. Na de thee speelde HZVV met de forse wind in de rug, maar dat werkte eerder verlammend dan verlossend voor de gasten. Blauw Wit ’34 speelde opportunistisch met hoge ballen in het strafschopgebied zonder dat het opgelegde kansen opleverde. Doordat Blauw Wit ’34 wat verder naar voren speelde ontstond er genoeg ruimte voor de uitvallen van HZVV, maar de koploper deed daar te weinig mee. De ploeg leed te veel balverlies en kon nauwelijks gevaarlijk worden. De thuisclub hoopte op het feit dat de bal eens goed zou vallen na een hoge bal en dat gebeurde na een uur. Oud-prof Bob Schepers kon uithalen en doelman Streutker stond stil, maar gelukkig voor HZVV suisde bal rakelings naast. De bezoekers kregen negen minuten later een goede kans. Marlon Luchtenberg zette vanaf rechts voor en de doelman was geslagen, maar Frank Strijker verloor het kopduel van Jaap Oostra, die bal van de lijn kopte. Verder oogde HZVV te onrustig en kon het de bal niet lang in de ploeg houden. Op slag van tijd was Blauw Wit ’34 zelfs nog dichtbij de gelijkmaker, maar Maurice Mulderij haalde de kopbal van Bob Schepers van de doellijn. HZVV was blij met de kostbare zege, maar kan zich gaan opmaken voor een ‘heet’ middagje thuis tegen PKC ’83.

Blauw Wit ’34-HZVV 0-1 (0-1)
30. Arjan Akkerman 0-1.
Scheidsrechter: Lips.
Geel: Akkerman, Luchtenberg (HZVV), Ganzevoort (BW).
Toeschouwers: 150.
HZVV: Streutker; Breukelman, Manusiwa, Hup, Mulderij; Akkerman, Beeksma, Luchtenberg (87. Van Dijk), Ypenburg (82. Broek), Hosseini (69. D. Doldersum); Strijker.
Man van de wedstrijd: Arjan Akkerman