Heren 1 HZVV te sterk voor vv Hoogeveen

HZVV te sterk voor vv Hoogeveen

Hoogeveen - Ruim 2500 toeschouwers waren afgekomen op dé derby van Hoogeveen. De blauwen van Hoogeveen en roden van HZVV maakten er een echte wedstrijd van. Na een duel met twee gezichten was het HZVV dat met 1-2 aan het langste einde trok. Frank Strijker was met twee treffers de gevierde man.

Het was al weken een thema op de sociale media en in het Hoogeveense. Hoogeveen en HZVV zouden het in een officieel duel tegen elkaar opnemen. De laatste keer was al zeven jaar terug in de poulefase van de beker. Op voorhand was het lastig te voorspellen. Beide ploegen draaien in hun eerste klasse bovenin mee, met HZVV dat dit seizoen de gedoodverfde titelkandidaat is en een Hoogeveen dat de laatste weken in vorm was geraakt.

Blauw

De eerste helft was voor Hoogeveen. De ploeg had geleerd van het duel eerder dit jaar en zette nu vroeg druk op de tegenstander. Hoogeveen wist steeds de tweede bal te pakken en domineerde in de duels. In de 3e minuut was er een eerste waarschuwing, maar Hartman kon het hoofd onvoldoende achter een voorzet van Padding krijgen: over. In de 10e minuut was Hoogeveen dichterbij. Padding draaide naar zijn rechterbeen en schoot de bal buiten bereik van Streutker op de lat. Hoogeveen ging door en in de 17e minuut stuurde Manning met een fraaie pass Padding weg. Die legde af op Prijs die met een goede voorzet Hartman vond. Hartman kopte diagonaal de 1-0 binnen.

Hoogeveen bleef nog even domineren. In de 21e minuut moest Hup met het hoofd ingrijpen en kopte maar net langs het eigen doel. Toch, vanaf een minuut of 25 liet Hoogeveen de teugels iets vieren. Het had veel energie in de beginfase gestopt en liet HZVV meer komen. Al te veel dreiging was er nog niet. Luchtenberg wist vlak voor rust Strijker niet te bereiken na een gevaarlijke uitval en Kreeft moest een keer ingrijpen voordat Strijker bij een voorzet van Neumann kon komen. Diezelfde Kreeft viel even later geblesserd uit. Voor Hoogeveen toch wel een aderlating.  Maar in deze fase had Hoogeveen nog altijd de beste kansen. Padding schoot de bal langs het kruis en Manning wist met een gevaarlijke vrije trap bijna Streuker te verassen. Die tikte de bal echter net over de deklat. Hoogeveen had het duel zo voor de rust echt naar zich toe kunnen trekken. Het gebeurde niet.

Rood

Waar HZVV het laatste kwartier voor de rust al meer in het spel kwam, wist het na rust echt te domineren. Van Bree kwam erin voor Beeksma en HZVV speelde breder en meer vooruit. Vooral op het middenveld draaiden de rollen ook om. HZVV pakte nu de afgeslagen ballen en met de felle Ypenburg en sterke Akkerman was het middenveld nu voor HZVV. De eerste kans was wel voor Hoogeveen. Hartman kopte de bal echter net voorlangs. HZVV had best wat moeite om uitgespeelde kansen te creeren, maar het had wel Frank Strijker. Na een pass van Akkerman ging Strijker vanaf links zelf met een goede beweging de zestien binnen. Hij passeerde twee man en zag Benjamins wat vroeg uitkomen. Strijker was meedogenloos en schoot de 1-1 binnen.

Zeker na de 1-1 was HZVV dominant. Het had het betere veldspel en Hoogeveen kreeg onvoldoende druk op HZVV. Het liep te ver achteruit of, het kon simpelweg niet meer de druk vinden. Al te veel kansen kreeg HZVV niet, maar het had wel de wedstrijd onder controle en met goed veldspel en zeker Luchtenberg vanaf de zijkant was het ook gewoon dreigend. In de 66e minuut mocht Ypenburg wel erg makkelijk richting zestien. Hij besloot uit te halen en trof snoeihard de lat. Hoogeveen kwam nu goed weg. Namens Hoogeveen was er niet al te veel gevaar. Het speelde te vaak de lange bal en wist de vleugels niet zo als voor de rust te vinden. Hartman kopte nog eens over en Prijs schoot van afstand net naast, maar echte goede kansen waren er niet.

Beslissend

In de 73e minuut kwam HZVV weer. Vanaf link zette Akkerman voor. Strijker had zich slim vrijgelopen en kon in de lange hoek binnenkoppen. Hoogeveen moest nu komen en nam ook wat meer risico. Met de opportunistische Huizing voor Santing zocht Hoogeveen de gelijkmaker. Mohamed trof nog eens doelman Streutker na een aardige solo, maar de beste kans was er in de 90e minuut. Na een vrije bal van Manning was het nota bene Jan Hup die zijn eigen doelman dwong tot een katachtige reflex. Streutker liet zich niet verrassen. HZVV zelf had van de ontstane ruimte gebruik kunnen maken, maar deed dat niet scherp genoeg. Luchtenberg schoot nog eens voorlangs, maar het bleef bij 1-2. Op basis van de tweede helft had HZVV dit verdiend, maar de thuisploeg zal ongetwijfeld nog eens nadenken over die eerste helft. Want het had vandaag beide kanten op gekund. Dat was zeker voor het vele publiek in elk geval prettig. Het was een echte wedstrijd met een echte voetbalsfeer. Mooi.

Hoogeveen - HZVV: 1-2 (1-0)

17e Hartman 1-0, 53e Strijker 1-1, 73e Strijker 1-2

Geel: Santing, Van Veen (Hoogeveen), Ypenburg, Pater, Van Bree (HZVV)

Opstelling Hoogeveen: Benjamins, Prijs, Kreeft (35e De Lange), Peltjes, Van Veen, Santing (83e Huizing), Manning, Reinders, Mohamed, Hartman, Padding