Heren 1 HZVV pakt belangrijke zege op Buitenpost

HZVV pakt belangrijke zege op Buitenpost

Hoogeveen – HZVV heeft lastige klip Buitenpost omzeild door een 2-0 zege. Daardoor bleef HZVV koploper met drie punten voorsprong op achtervolger d’Olde Veste en gaat het op weg naar de eerste periodetitel. De belangrijke overwinning kwam niet gemakkelijk tot stand, want het eerste half uur was voor de gasten, die een paar goede kansen misten. Diep in de tweede helft besliste HZVV het duel door binnen vijf minuten twee keer te scoren.

HZVV-trainer Karlo Meppelink zei na afloop dat zijn ploeg moest leren van de fouten, die het tegen VEV ’67 maakte. "De vraag is: hoe begin je? We begonnen niet goed en na twintig minuten kwamen we beter in de wedstrijd en hebben we het goed gedaan. We hebben na rust de wedstrijd in vijf minuten beslist. In de omschakeling waren we dodelijk en na de 2-0 was de wedstrijd over en uit". Buitenpost staat bekend om een technisch vaardige ploeg, die aanvallend voetbal wil spelen en dat liet de ploeg van trainer Rene van der Weij in het eerste half uur inderdaad zien. De eerste kans was trouwens voor HZVV. Jorrit Terpstra speelde foutief terug op zijn doelman en Marlon Luchtenberg pikte de bal op en lobde vrij voor doelman Robert van der Laan het leer over het doel. Even later had het 0-1 kunnen staan als spits Joop Pijnacker vrij voor HZVV-doelman Hidde Streutker koelbloediger was geweest, maar Streutker redde met de voeten. Buitenpost speelde gedurfd en stoorde de opbouw van HZVV in een vroeg stadium, waardoor de thuisclub niet aan vlot combinatiespel toekwam. HZVV was slordig en leed veel balverlies, waardoor Buitenpost meer in balbezit was en via Berend Jan Schootstra weer dichtbij een treffer was, maar hij schoot naast. Pas na zeventien minuten werd HZVV voor het eerst gevaarlijk en dat was meteen een dot van een kans voor Frank Strijker, die vrij voor Van der Laan de bal voorlangs gleed. Die kans was het begin van een lichte kanteling in de wedstrijd. HZVV kwam beter in de wedstrijd en kreeg kansen via Dilan van Bree, maar hij had het geluk niet mee. De beste kansen in die fase waren toch voor Buitenpost via Joran Olijve en Ruben Boekhout, waarbij HZVV erg goed weg kwam. Aan de andere kant liet doelman Van der Laan een schot van Marlon Luchtenberg los, maar spits Rick Broek was net te laat om in te tikken. Bij rust stond het 0-0 en HZVV had het moeilijk met de spelwijze van de Friezen.

Na rust begon HZVV opnieuw niet goed en bijna had de thuisploeg de gasten op voorsprong geholpen, maar een verkeerd geraakte voorzet van Buitenpost liep maar net goed af voor HZVV. De gasten stoorden al op de helft van de thuisclub, waardoor HZVV moeite met de opbouw kende. Daardoor koos Hidde Streutker vaak voor de lange bal, maar de gasten kozen ook steeds meer voor deze spelstijl. De strijd ging gelijk op met veelal middenveldspel. HZVV kwam goed weg toen Joop Pijnacker Streutker al gepasseerd had, maar zijn inzet was niet nauwkeurig genoeg. Na ruim een uur spelen kreeg HZVV een strafschop. Na een voorzet duwde Wim de Vries Rick Broek tegen het kunstgras en arbiter Timmer aarzelde niet en wees naar de elf meter stip. Frank Strijker scoorde en maakte zijn elfde treffer. Die treffer zorgde voor opluchting bij de thuisclub en de ploeg leek ineens bevrijd van de druk. Vijf minuten later schoot Arjan Akkerman een vrije bal schitterend in de kruising en daarmee leek de wedstrijd beslist. Buitenpost-trainer Van der Weij bracht drie wissels aan en HZVV bracht Stan Ypenburg en Reza Hosseini in de ploeg. Het pleitte voor de gasten dat het zich niet gewonnen gaf en gedurfd bleef aanvallen. Dat leverde voor Martijn van Roeden nog een goede kans op, maar zijn inzet rolde voorlangs. HZVV moest terug, maar bleef verdedigend overeind en vooral uitblinker Erwin Breukelman was een rots in de brand in de defensie van de thuisploeg. Er kwam daardoor wel iets meer ruimte in de verdediging van Buitenpost en Rick Broek was nog dichtbij de 3-0, maar zijn schot was geen probleem voor Robert van der Laan. Zo pakte HZVV een moeizame, maar uiterst belangrijke overwinning. d’Olde Veste volgt op drie punten afstand, maar dan is het gat met Drachtster Boys en Gorecht al vrij groot.

HZVV-Buitenpost 2-0 (0-0)
63. Frank Strijker 1-0 (strafschop), 68. Arjan Akkerman 2-0.

Scheidsrechter: L. Timmer (Apeldoorn).

Geel: Olijve, De Vries, Schootstra, Mossel (Buitenpost), Broek (HZVV).

Toeschouwers: 300.

HZVV: Streutker; Breukelman, Manusiwa, Pater, Hup; Akkerman, Beeksma (76. Ypenburg), van Bree (70. Hosseini), Luchtenberg; Strijker, Broek.

Man van de wedstrijd: Erwin Breukelman