Heren 1 HZVV gaat alleen aan kop

HZVV gaat alleen aan kop

Na ruime zege op Blauw Wit ‘34

Hoogeveen – HZVV heeft door een 4-1 overwinning op Blauw Wit ’34 alleen de koppositie ingenomen. Concurrent Drachtster Boys verloor bij d’Olde Veste ’54, waardoor HZVV nu drie punten voor staat op deze twee achtervolgers. De thuisclub speelde een moeizame eerste helft, maar kwam vlak voor rust wel op voorsprong. Na de gelijkmaker kwam HZVV al snel weer op 2-1. Blauw Wit ’34 nam risico, waarna HZVV in de slotfase uitliep naar 4-1.

De zege op de Friezen betekende al de vijfde zege op rij, maar zo gemakkelijk als de uitslag doet vermoeden verliep de wedstrijd niet. In de eerste helft had Blauw Wit ’34 meer balbezit en combineerde soms vlot, terwijl HZVV moeite had de medespelers te vinden. De gasten trokken bij balbezit van HZVV zich massaal terug op eigen helft en HZVV kende moeite met deze compacte verdedigingswijze. De eerste kans was ook voor Blauw Wit ’34 via ex-prof Bob Schepers, die het de HZVV-defensie vooral voor rust enkele keren erg moeilijk maakte. Schepers schoot in kansrijke positie voorlangs. Het eerste gevaar van de thuisploeg kwam na twintig minuten, maar het schot van Jordi Beeksma miste kracht. Even later was HZVV dichtbij treffers, maar beide keren werd een voorzet gemist. In het laatste kwartier werd HZVV iets beter en werden de gasten steeds minder dreigend. Dilan van Bree was dichtbij een treffer, maar zijn kopbal vloog naast. In die fase kwam HZVV ook op voorsprong. Na een fraaie combinatie over rechts zette Kelly Joao voor en Jaap Oostra passeerde zijn eigen doelman met Frank Strijker in de buurt. Daardoor ging HZVV met een goed gevoel de rust in, maar speelde het niet de beste eerste helft van dit seizoen. "Nee, het ging moeizaam. Blauw Wit is een goede ploeg, die durft te voetballen. Het doordekken deden we niet goed en in het eerste kwartier hadden we het lastig. De treffer komt op een belangrijk moment zo vlak voor rust", zegt HZVV-trainer Karlo Meppelink.

Na de thee startte HZVV goed en al gauw had Frank Strijker de 2-0 op zijn schoen, maar na een voorzet van Marlon Luchtenberg gleed de spits de bal naast het doel. Ook Blauw Wit ’34 was gevaarlijk. Net voor Vetino Domingos Vemba kon intikken was Jordi Beeksma net op tijd om het schot te blokkeren. Na een uur was het wel raak voor de gasten. Een combinatie door het hart van de HZVV-defensie eindigde bij Arjen Boonstra, die Hidde Streutker kanloos liet. Dat was even een harde klap voor de thuisclub, maar Blauw Wit ’34 kende daar weinig plezier van. Kelly Joao had drie minuten later al moeten scoren toen hij helemaal vrij voor doelman Karsten Waterlander opdook, maar naast schoot. Het bleek uitstel te zijn, want even later had HZVV de voorsprong al weer te pakken. Na een vrije bal van Jordi Beeksma kwam Marlon Luchtenberg vrij en functioneerde de buitenspelval van de gasten niet. Zijn voorzet kon door drie HZVV-ers ingetikt worden, maar het was Yannick Manusiwa, die vrij voor Waterlander scoorde. Dat was een enorme meevaller voor de thuisclub en Blauw Wit ging meer risico nemen, zodat er meer ruimte voor HZVV ontstond. Frank Strijker had zijn tiende treffer kunnen maken, maar zijn schot stuiterde van paal naar paal en rolde het veld weer in. Kort daarna raakte ook Arjan Akkerman de paal en bleef Blauw Wit overeind. Het scheelde weinig of de gasten waren op 2-2 gekomen, maar de kopbal van de naar voren gedirigeerde laatste man Jaap Oostra ging maar net naast. De bezoekers stuurden lange ballen naar Oostra, die voor dreiging zorgde. Aan de andere kant maakte HZVV goed gebruik van de ontstane ruimte. Eerst was het Marlon Luchtenberg, die iedereen eruit liep en onder Waterlander door scoorde. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en invaller Rick Broek bepaalde de eindstand op 4-1 door middel van een schot van zo’n twintig meter in de rechter hoek. "Ik vond 4-1 gezien de verhoudingen wel iets te hoog, maar ik ben er blij mee", zegt Karlo Meppelink.

Man van de wedstrijd: Yannick Manusiwa

HZVV-Blauw Wit ’34 4-1 (1-0)
42. Oostra e.d. 1-0, 61. Arjen Boonstra 1-1, 65. Yannick Manusiwa 2-1, 88. Marlon Luchtenberg 3-1, 90. Rick Broek 4-1.

Scheidsrechter: M. Vos.

Geel: Hup (HZVV), Miftari, Greogoria (Blauw Wit). Toeschouwers: 250.

HZVV: Streutker; Breukelman, Manusiwa, Pater, Hup; Akkerman, Luchtenberg, Beeksma, van Bree (72. Broek); Strijker, Joao (69. Hosseini).