Heren 1 HZVV geeft Balk weinig kans

HZVV geeft Balk weinig kans

Hoogeveen – HZVV verwachtte tegen het stugge Balk een lastige wedstrijd, maar dat was het alleen in het eerste kwartier. Daarna was HZVV heer en meester en boekte het een verdiende 3-0 zege. Trainer Karlo Meppelink was tevreden met het vertoonde spel, maar kon zijn ploeg net als vorige week alleen maar verwijten dat het niet meer doelpunten had gemaakt. ‘Net als tegen Leeuwarder Zwaluwen hadden we er nu ook wel tien kunnen maken’.

Bij HZVV was er weer een basisplaats voor de van een blessure herstelde Arjan Akkerman weggelegd en dat ging ten koste van Rick Broek. Verder startte HZVV met dezelfde basis als vorige week. Balk leek een goede graadmeter voor HZVV, want de ploeg uit Gaasterland deed al enkele jaren goed mee voor promotie naar de hoofdklasse. In het eerste kwartier bleek dat ook, want Balk begon sterk en stoorde de opbouw van de thuisclub al in een vroeg stadium. De thuisploeg kwam niet aan voetballen toe en had het even moeilijk met deze spelstijl van Balk. ‘Dat verraste ons wel, ja. Vorige week zakten ze direct in, maar nu begonnen ze agressief en gaven ze ons weinig ruimte. Wij stonden te slapen en gingen daar niet goed mee om’, zegt Meppelink. Na een kwartier herstelde de thuisclub zich en nam het initiatief definitief over en daarna was het vooral een wedstrijd op de helft van Balk, dat in de hele wedstrijd slechts een kans wist te creëren. ‘Ja, na een kwartier kwamen de eerste kansen voor ons. We hebben daarna goed gevoetbald. Ik heb veel mooie aanvallen gezien, maar we hebben ons zelf opnieuw niet volledig beloond. We missen nog te gemakkelijk opgelegde kansen. Dat is het enige dat ik de ploeg kan verwijten, want verder ben ik zeer tevreden. Zaterdag volgt al een echte kraker tegen d’ Olde Veste ’54. Dan kunnen we laten zien waar we echt staan’.

Dat was na de wedstrijd tegen Balk nog niet echt duidelijk. Na een moeizaam eerste kwartier begon het bij HZVV te lopen en hadden Frank Strijker en Stan Ypenburg al kunnen scoren, maar lieten dat na. De thuisclub kwam aan de leiding na een fout in de defensie van Balk. Marlon Luchtenberg onderschepte een pass en was sneller dan de verdediging en legde breed op Frank Strijker, die geen moeite had de bal in het lege doel te schuiven. HZVV putte moed uit deze treffer en zette Balk vast op eigen helft. Na een half uur had Frank Strijker de tweede op de schoen, maar na de voorzet van Erwin Breukelman miste hij het leer. Vlak voor rust was Strijker opnieuw dichtbij een treffer, maar deze keer schoot hij van dichtbij net naast na een voorzet van Dilan van Bree. HZVV pakte Balk fel aan en de gasten kwamen er dan ook nauwelijks nog uit. De thuisclub stond goed en had voor rust eigenlijk al op een geruststellende voorsprong moeten staan. Kansen voor Strijker en Breukelman werden niet verzilverd.

De tweede helft begon op dezelfde wijze als de eerste helft was gestart. HZVV was slordig in de passing en Balk zette aan. Deze fase duurde tien minuten zonder dat Balk tot echte kansen kon komen. Daarna nam HZVV weer het heft in handen en kreeg de ploeg de eerste kans na rust en dat was meteen de grootste van de wedstrijd. Na een voorzet van Arjan Akkerman kon Frank Strijker ongehinderd aanleggen en de hoek uitzoeken, maar hij strandde op doelman Hessel Altenburg. Even later was het wel raak en dat was een juweel van een treffer. Marlon Luchtenberg legde van zo’n 25 meter aan en knalde de bal schitterend in de kruising. Daarmee was het duel beslist en toen Rick Broek even later na een vlekkeloze aanval de 3-0 binnen schoot leek een grote zege tot de mogelijkheden behoren. Kansen kreeg HZVV daarvoor genoeg via Yannick Manusiwa, Frank Strijker en Erwin Breukelman, maar een monsterscore bleef Balk bespaard.

Man van de wedstrijd: Marlon Luchtenberg